Acasă Cultura / Culte România, pentru a noua oară consecutiv la Târgul de Carte de la...

România, pentru a noua oară consecutiv la Târgul de Carte de la Londra

 Ȋn perioada 12 – 14 aprilie 2016 are loc, la Centrul Expozițional Olympia din capitala britanică, unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte – Târgul Internațional de Carte de la Londra, la care România participă pentru cea de-a noua oară consecutiv. Participarea României la ediţia acestui an a Târgului este dedicată memoriei celebrului scriitor şi istoric al religiilor Mircea Eliade, la 30 de ani de la dispariție. Cu acest prilej, editura britanică Istros Books va publica prima operă literară semnată de autorul român, volumul autobiografic ”Romanul adolescentului miop”.

Cu trimitere la una dintre cele mai apreciate opere de ficţiune ale lui Eliade – Noaptea de Sânziene, titlul programului românesc – ”Books that Open the Skies”/ ”Cărţi ce deschid cerurile” – subliniază rolul cărţilor în facilitarea accesului spre un univers alternativ, dincolo de cotidian şi contingență, precum şi misiunea intelectuală a marelui scriitor de restaurare a unei realităţi ocultate.

În fapt, cele trei zile de lansări de carte, dialogurile, expoziţiile şi concertele au gravitat în jurul a doi scriitori emblematici pentru literatura română a secolului XX – Mircea Eliade şi Mihail Sebastian -, readuşi pe rafturile iubitorilor de lectură din Marea Britanie prin intermediul celor două volume traduse în limba engleză – Romanul adolescentului miop şi De două mii de ani. În centrul programului românesc se vor afla două evenimente speciale prilejuite de aceste apariții editoriale mult așteptate, care au început deja să trezească ecouri dintre cele mai favorabile în presa britanică.

Prezenţa românească, cu un program conceput şi organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărții şi ICR Londra, și-a propus, la fel ca şi în anii precedenți, să creeze un context de manifestare pentru profesioniștii cărții din România şi partenerii acestora. Standul românesc a fost zonă de expunere pentru cele peste 25 edituri și reprezentanții lor, fiind în acelaşi timp şi un spaţiu de întâlnire şi negociere.

Spre deosebire de alte târguri de carte din Europa, Târgul de la Londra este un târg de networking şi de afaceri destinat exclusiv profesioniştilor cărţii – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Marea Britanie şi din peste 100 de ţări din toată lumea, participarea internaţională numărând peste 1700 de participanți.

Standul românesc și programul de evenimente aferent sunt concepute, organizate și finanțate de Institutul Cultural Român prin intermediul Centrului Național al Cărții și al ICR Londra și realizate cu sprijinul Ambasadei României la Londra, al Librăriei Waterstones Piccadilly, al Asociaţiei Editorilor din România, al editurilor Istros Books, Penguin Books şi Profusion Books, precum şi al Muzeului Literaturii Române.