România pledează pentru respectarea drepturilor minorității române, la aceleași standarde, pe întreg...

România pledează pentru respectarea drepturilor minorității române, la aceleași standarde, pe întreg teritoriul Serbiei

sursa foto: Calea Europeană

Secretarul de stat George Ciamba, co-președintele Comisiei Mixte Interguvernamentale România-Republica Serbia pentru protecția minorităților naționale, s-a întâlnit, în cea de-a doua zi a vizitei sale în Serbia, cu liderii principalelor organizații ale persoanelor aparținând minorității române, anunță MAE.

Reprezentanții organizațiilor minorității române din Serbia au prezentat oficialului român dificultățile cu care se confruntă și au adresat solicitări concrete de sprijin. Aceste preocupări vor fi reluate de partea română cu partea sârbă în cadrul reuniunilor Comisiei Mixte Interguvernamentale România – Republica Serbia.

În context, înaltul oficial român a reafirmat sprijinul României pentru respectarea drepturilor specifice, la aceleași standarde, ale persoanelor aparținând minorității române de pe întreg teritoriul Serbiei, în special în ceea ce privește accesul la educație, mass-media și serviciul religios în limba română.

Comisia Mixtă a fost înfiinţată prin Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia privind cooperarea în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale, semnat la Belgrad la 4 noiembrie 2002 şi intrat în vigoare la 12 iulie 2004. Comisia Mixtă face recomandări pentru fiecare dintre cele două Guverne, respectiv recomandări comune, privind măsurile necesare în vederea exercitării drepturilor membrilor minorităţilor naţionale şi a protecţiei identităţii acestora (art. 11 din Acord).

Ultimul protocol al acestei comisii a fost semnat la Bruxelles, în martie 2012. Protocolul precizează expres asumarea de către Serbia a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale. Astfel, se prevede că Republica Serbia, în procesul de aderare la UE, se angajează să respecte şi să aplice criteriile politice de la Copenhaga, inclusiv în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale, în conformitate cu instrumentele internaţionale regionale şi bilaterale relevante pe care le-a ratificat.