Acasă America de Nord România postbelică prezentată Statelor Unite ale Americii în romanul „Captivi“

România postbelică prezentată Statelor Unite ale Americii în romanul „Captivi“

 Romanul „Captivi“ de Norman Manea, „un roman despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat de prestigioasa editură americană New Directions. Versiunea în limba engleză, care reprezintă traducerea celei de-a doua ediţii, este însoţită de un cuvânt înainte al autorului („În loc de introducere”) şi de o postfaţă a traducătoarei Jean Harris.

Norman Manea este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979). În 1992 a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de „Literary Lion” al bibliotecii, în 2002 i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Medicis Etranger pentru „Întoarcerea huliganului”.

Scriitorul român a primit distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură, fiind. nominalizat pentru Premiul Nobel în 2013.