Acasă Cultura / Culte România prezidează Conferința Generală a UNESCO. Este primul mandat în cei 67...

România prezidează Conferința Generală a UNESCO. Este primul mandat în cei 67 de ani de aparteneță la organizație

România a marcat un moment istoric la cea de-a 42 sesiune a Conferinței Generale UNESCO de la Paris. E.S. Simona Mirela Miculescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO a fost aleasă în unanimitate, de reprezentanții celor 194 de state, pentru un mandat de doi ani, în funcția de președinte a celei de-a 42-a Conferințe Generale a acestei organizații specializate a Națiunilor Unite.

Este prima dată când țara noastră prezidează un organ de conducere al UNESCO, în cei 67 de ani de  apartenență. În cei 78 de ani de existență a organizației, amb. Miculescu, prima femeie ambasador al României la UNESCO, este a cincea femeie care prezidează Conferința Generală și a patra din Grupul Est-European, din care face parte România.

Amb. Miculescu va ocupa această funcție timp de doi ani, în paralel cu funcția de Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO.

Din delegației României, condusă de ministrul Educației, Ligia Deca, au făcut parte și secretarul de stat în cadrul MAE, Janina Sitaru, secretarul de stat în cadrul Ministerul Culturii, Diana Baciuna, precum și secretarul general adjunct al Ministerului Cercetării, Geea Balazsy Titieni.

De asemenea, au participat senatorul Dănuț Bica și deputații Angelica Fădor și Mircia Chelaru, membri ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

Reprezentanții celor 194 de state membre, ai mai multor organizații internaționale și ai societății civile dezbat pe durata Conferinței Generale (7-22 octombrie a.c.) activitatea organizație, în contextul actualelor provocări globale și al evoluțiilor rapide ale secolului XXI, precum schimbările climatice și noile tehnologii. Pe durata celei de-a 42 a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO, statele membre vor lua decizii majore, cu privire la bugetul UNESCO pentru intervalul 2024-2025 și 2026-2029, asupra implementării rezoluțiilor precedente, precum și a rapoartelor referitoare la activitățile organizației.

În deschiderea conferinței, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat că organizația este ”un instrument extraordinar” și a adăugat că ”istoria UNESCO este cea a unei organizații care produce rezultate mai bune atunci când se concentrează asupra misiunilor sale”, subliniind necesitatea ca organizația să rămână ”un organism coerent”.

Pe lângă o reuniune ministerială la nivel înalt pe tema  ”Educație pentru pace”, la conferință va avea loc și o sesiune pe tema ”Regândirea unui teren comun pentru a lucra împreună”, la care vor participa șefi de stat și de guvern.

În cadrul conferinței vor avea loc, de asemenea, reuniuni paralele pentru a discuta diverse aspecte legate de activitatea Organizației Națiunilor Unite.

În discursul său de învestitură, amb. Simona Mirela Miculescu a făcut un apel vibrant la unitate, dialog și solidaritate internațională, pentru a putea găsi soluții durabile provocărilor majore și complexe cu care se confruntă comunitatea internațională, într-un peisaj global din ce în ce mai fragmentat, caracterizat prin multiplicarea conflictelor, schimbări climatice și riscuri asociate transformării digitale.

”Vin în fața dumneavoastră cu o viziune. O viziune pentru acțiune. Un îndemn să respectăm fundamentul Constituției UNESCO conform căruia pacea trebuie să se întemeieze, dacă nu va eșua, pe solidaritatea intelectuală și morală a omenirii. Să depășim granițele. Să sfidăm diviziunile. Ne aflăm în pragul unor mutații profunde. Responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi – atât a statelor membre, cât și a Secretariatului – de a le ghida în direcția cea mai bună”, a subliniat amb. Miculescu.

”Permiteți-mi să-mi exprim recunoștința sincera față de autoritățile române care mi-au susținut și promovat candidatura încă din prima zi. Le mulțumesc, de asemenea, membrilor grupului nostru electoral est-european și tuturor statelor membre pentru încrederea unanimă pe care mi-au acordat-o…Această alegere reprezintă o modalitate încurajatoare de a promova egalitatea de șanse și emanciparea femeilor – una dintre prioritățile globale ale UNESCO -, precum și o recunoaștere a valorii leadership-ului feminin, a cărui esență constă în principiul conform căruia, pentru a conduce, trebuie mai întâi să asculți cu un suflet înțelegător și apoi să acționezi cu determinare”, a declarat amb. Miculescu.