Acasă România România, printre țările care cer Hamas să accepte planul de pace în...

România, printre țările care cer Hamas să accepte planul de pace în Gaza. Declarație comună a liderilor din 17 state

Liderii din 17 state, printre care se află și președintele României, Klaus Iohannis, au semnat o declarație comună prin care solicită Hamas să accepte planul de pace în Gaza prezentat pe 31 mai de președintele SUA, Joe Biden.

Declarația comună este semnată de șefi de stat și de guvern din România, Statele Unite, Argentina, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Danemarca, Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania și Thailanda.

Soluția a două state, menționată în declarație

„În calitate de lideri ai unor ţări profund îngrijorate de situaţia ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza, printre care se numără mulţi dintre cetăţenii noştri, sprijinim pe deplin demersurile pentru un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor, care se află acum pe masa de discuţii şi care a fost prezentat de preşedintele Biden la data de 31 mai 2024. Nu mai este timp de pierdut. Facem apel la Hamas să încheie acest acord, pe care Israelul este pregătit să îl urmeze, şi să înceapă procesul de eliberare a cetăţenilor noştri”, se spune în declarație.

În textul declarației prezentate de către Administrația Prezidențială se spune că acordul propus ar duce la o încetare imediată a focului şi la reabilitarea Gaza, alături de garanţii de securitate pentru israelieni şi palestinieni şi oportunităţi pentru o pace pe termen lung mai durabilă şi o soluţie cu două state.

„În acest moment decisiv, facem apel la liderii Israelului, precum şi la Hamas, să facă orice compromisuri finale necesare pentru a încheia acest acord şi pentru a aduce uşurare familiilor ostaticilor noştri, precum şi celor din ambele părţi ale acestui conflict teribil, inclusiv populaţiilor civile. Este timpul ca războiul să ia sfârşit, iar acest acord este punctul de plecare necesar”, se încheie declarația comună.

Ce prevede planul de pace

Pe 31 mai, președintele Joe Biden a prezentat un plan de încheiere a păcii în Gaza care prespune trei faze. Prima fază a planului prezentat vizează încetarea totală a focului și retragerea trupelor israeliene din ”zonele populate din Gaza” pentru o perioadă de şase săptămâni. Următoarea fază a planului include eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi și retragerea completă din Fâșia Gaza a armatei israeliene. În faza a treia, începe reconstrucţia în Fâşia Gaza, pe o perioadă de trei până la cinci ani, susţinută de Statele Unite şi de comunitatea internaţională.