România și Bulgaria au dosare europene complicate de gestionat în actualul context...

România și Bulgaria au dosare europene complicate de gestionat în actualul context politic

Miercuri, 21 martie 2018, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, Angel Tîlvăr, l-a avut ca invitat pe Todor Ivanov Churov, ambasadorul Bulgariei în România.Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale, cu accent asupra cooperării cu privire la acțiunile necesare în vederea pregătirii dimensiunii parlamentare din perspectiva președinției Uniunii ce va reveni României în primul semestru al anului 2019.

La invitaţia lui Angel Tîlvăr, ambasadorul Todor Ivanov Churov a vorbit despre provocările şi dificultăţile întâmpinate în organizarea evenimentelor președinției Consiliului Uniunii Europene, preluate de Bulgaria la 1 ianuarie 2018.

Ambasadorul Churov a subliniat că integrarea Balcanilor de Vest este o temă prioritară pentru Bulgaria, fiind necesare strategii și parteneriate regionale, pentru a reprezenta o voce puternică în cadrul Uniunii Europene.

În acelaşi sens al cooperării regionale, preşedintele Angel Tîlvăr a adus în discuţie poziția României referitoare la Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării şi a insistat pe sprijinul Bulgariei pentru exploatarea acestei oportunităţi de interconectare şi dezvoltare.

Angel Tîlvăr a subliniat faptul că țările noastre au dosare europene complicate de gestionat în actualul context politic, de la Cadrul Financiar Multianual post-2020 la Brexit, de la politicile de coeziune și agricole comune la integrarea Balcanilor de Vest, Parteneriatul Estic și cooperarea în zona Marii Negre. Dialogul a evidenţiat necesitatea adaptării politicilor Uniunii la mobilitatea sporită a lucrătorilor în afara graniţelor.

Întrevederea a evidenţiat prioritatea acordată de ambele părţi în ceea ce priveşte consolidarea dialogului politico-diplomatic dintre România şi Bulgaria, se arată într-un comunicat de presă.