România şi Rep. Moldova într-o ”declaraţie de universalitate a culturii române”

România şi Rep. Moldova într-o ”declaraţie de universalitate a culturii române”

DISTRIBUIȚI

Ziua Culturii Naţionale a fost celebrată vineri seara în Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Național „George Enescu”, printr-un concert extraordinar de muzică de cameră, cu participarea interpretativă a compozitorului Eugen Doga, împreună cu baritonul Rudolf Constantin Cocriş, soprana Ana Cebotari, pianistul Ieromin Buga și cvartetul PASSIONE.Spectatorii au fost cuceriţi de creaţiile maestrului Eugen Doga. Diplomaţi români şi străini, oameni de cultură şi artă, dar şi iubitori de muzică şi admiratori ai compozitorului au urmărit cu emoţie fiecare melodie. Ritmurile Moldovei, Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei şi Dobrogei s-au regăsit în compoziţiile scrise pe versurile marelui poet naţional Mihai Eminescu şi ale Veronicăi Miclea.
Petre Guran, directorul general al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a subliniat: „Concertul Eugen Doga din Aula Muzeului George Enescu o expresie puternică a comunităţii de destin a creaţiei culturale româneşti indiferent de frontierele pe care le trasează circumstanţele geopolitice, nu numai fiindcă reuneşte în jurul aceluiaşi eveniment cultural România şi Republica Moldova, dar aduce în faţa publicului bucureştean un compozitor originar din Basarabia, al cărui talent s-a exprimat mai întâi într-un spaţiu, pe care o istorie absurdă şi nemiloasă l-a numit Uniunea Sovietică, unde se afla la rândul ei într-un prizonierat istoric una din cele mai serioase şcoli de muzică ale lumii contemporane. Cu prestigiul validării în acest mediu de mare exigenţă muzicală, Eugen Doga, aducându-şi ofrandă propriul talent, îşi mărturiseşte emoţia de a se afla în casa din care geniul lui George Enescu s-a adresat muzical lumii întregi. Astfel seara de 15 ianuarie, sub semnul naşterii lui Mihai Eminescu, a născut un moment muzical de mare forţă, o declaraţie de universalitate a culturii române”.
„Pentru generaţii şi generaţii din Moldova din stânga Prutului, opera poetului Mihai Eminescu înseamnă înainte de toate trăirea intensă a dorului de mama, de iubită, de patrie. Este hotarul conştiinţei, dincolo de care să ajungem mai senini, mai înţelepţi, mai rezistenţi” a afirmat ambasadorul Iuliana Gorea Costin, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Republica Moldova din cadrul Cancelariei Primului Ministru al României.
“Opera maestrului Doga e o dovada care arată că şi de o parte şi de cealaltă a Prutului trăieşte un singur popor. Avem o singură limbă şi împărtăşim aceleaşi valori culturale” a afirmat Mihai Gribincea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Rep. Moldova în România.
În aceeași formulă artistică, acest concert extraordinar dedicat Zilei Culturii Naționale va avea loc și în Franța, în ziua de 20 ianuarie 2016, în spațiile Ambasadei României din Paris.
Manifestările culturale au fost organizate de Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în colaborare cu Înaltul Reprezentant pentru Rep. Moldova din cadrul Cancelariei Primului – Ministru al României în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la București, Muzeul Naţional “George Enescu”, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.