Acasă Stiri România și Republica Moldova – noi premii la cea de a XXV-a...

România și Republica Moldova – noi premii la cea de a XXV-a ediție a Concursului Internațional de Poezie Giovani e Poesia – Triuggio

La începutul lunii mai, la prestigioasa Vila Taverna din Triuggio (Italia) a avut loc cea de a XXV-a ediție a Premiului Internațional Giovani e Poesia de la Triuggio.

triuggio 1Concursul Internațional de Poezie de la Triuggio a reunit și la prezenta ediție sute de aspiranți la premiile oferite de un juriu special format, care analizează creațiile poetice, majoritatea aparținând cu precădere copiiilor de la școala primară până la liceu, dar si adulți.  Concursul este o manifestare care reunește o importantă participare internațională, fiind prezente în concurs mai mult de 20 de țări și se bucură de organizarea, colaborarea și patronajul mai multor parteneri: Fundatia ”Centro Giovani e Poesia” din Triuggio, patronajul Primăriei orașului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza și Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului “Il Cittadino” din Monza, a revistei “Messaggero dei ragazzi” și colaborarea Editurii ”Prometheus” din Milano, care tipărește în fiecare an un volum cu poeziile premiate.

Începând cu anul 2009, Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener și susținător al concursului, inițiind legătura cu mai multe școli din România și Republica Moldova, pentru înscrierea și participarea elevilor la acest proiect.

Premiul Internațional de Poezie s-a născut în anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie și Tineret din Triuggio. În decursul anilor s-a constatat o mare participare a elevilor și tinerilor din Italia, dar și alte țări devin tot mai prezente în cadrul acestei importante manifestări de poezie cu caracter internațional.

La cea de a 25-a ediție a Premiului Internațional Centro Giovani e Poesia au participat 548 de autori  (din care 237 autori străini) cu un total de 508 compoziții. Din totalul autorilor străini,  34 au fost din România și șase din Republica Moldova. Juriul a fost format din profesori, poeți și scriitori. 

Premii România și Republica Moldova

la Secțiunea C: premiul II elevul: ROBERT ANDREI BĂLAN din Brașov (România)

În cadrul premiilor și mențiunilor speciale:  “In memoria di Eugenio Bentivegna-miglior testo di giovane autore straniero” a CRINA POPESCU din Verejeni (Republica Moldova)

Premiul “Giovani Voci”: PETRA ANA MIRICA-BOBIT din Galati și  COTOARA DRAGOȘ din Aiud

Premiul “Poesia dei Popoli-in memoria di Alfredo Pirola ”: DOINA POSTOLACHI din Chișinău (Moldova)

Prin conținut și mesaj, manifestrea de la Triuggio a fost inclusă în cadrul evenimentelor dedicate  ZILEI ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI.