România și Serbia vor înființa patrule de frontieră comune

România și Serbia vor înființa patrule de frontieră comune

Mesto: Ðerdap Datum: 31.03.2016 Dogadjaj: POLITIKA/EVROSERVIS - ministri unutrašnjih poslova Srbije i Rumunije Nebojša Stefanoviæ i Petre Toba dogovorili su danas formiranje zajednièkih patrola policija dveju zemalja koje æe doprineti boljoj zaštiti graniènog pojasa Licnosti: Nebojša Stefanoviæ, Petre Toba

În perioada imediat următoare România și Serbia vor organiza patrule de frontieră comune  și vor intensifica schimbul de date și informații, prin operaționalizarea Punctului de Contact Comun de la Porțile de Fier, cu scopul creșterii siguranței propriilor cetățeni.

Problematica migrației și identificarea unor măsuri suplimentare de siguranță la frontiera româno-sârbă au fost discutate de ministrul de Interne Petre Tobă în în cadrul întrevederii pe care a avut-o la punctul de trecere a frontierei Djerdap 1 (Serbia) cu omologul său sârb Nebojsa Stefanovic.

În acest context, ministrul Petre Tobă a subliniat foarte buna colaborare dintre structurile MAI şi cele similare din Serbia, dar şi dintre serviciile de informaţii ale celor două state în ceea ce priveşte schimbul de date privind criminalitatea transnaţională, criminalitatea organizată şi terorismul, dar şi în ceea ce priveşte fenomenul luptătorilor înarmaţi.

Petre Toba_Stefanovic_2“România a luat măsuri suplimentare de creștere a siguranței la frontieră, deoarece avem o responsabilitate în plus, ca stat care gestionează 2.070 de kilometri de frontieră externă a UE. În acest context, este nevoie de o consolidare a cooperării inclusiv la frontiera româno-sârbă” a declarat ministrul Petre Tobă.

La rândul său, ministrul Nebojsa Stefanovic a subliniat că nu există neînțelegeri între Serbia și România atunci când vine vorba de criza migranților, iar cele două țări s-au angajat să o coopereze într-un efort de a găsi o soluție comună, europeană, acestei problemei.

În cadrul întrevederii, cei doi miniștri au analizat funcționarea acordului de readmisie dintre cele două state și au convenit asupra necesității creșterii eficienței acestuia.

Oficialul român a reafirmat sprijinul țării noastre pentru procesul de aderare al Serbiei la Uniunea Europeană, declarând că România susține deschiderea, în viitorul apropiat, a unor noi capitole de negociere foarte importante, printre care şi capitolul 24 – Justiţie, Libertate şi Securitate, domeniu în care putem oferi expertiză.

Întâlnirea cu ministrul sârb se înscrie într-un calendar al întâlnirilor bilaterale ale ministrului Petre Tobă cu miniștri de interne din statele vecine, pentru consolidarea măsurilor de siguranță la frontierele comune, la sfârșitul lunii trecute ministrul român al afacerilor interne având o întrevedere similară cu omologul ungar. De altfel, ministrul Petre Tobă a adresat invitaţia omologului său sârb de a participa la o întâlnire trilaterală a miniştrilor de interne din România, Serbia şi Ungaria, găzduită de Ministerul Afacerilor Interne.