Acasă Stiri România susține, ferm, Muntenegru, pentru integrarea în UE

România susține, ferm, Muntenegru, pentru integrarea în UE

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, l-a primit joi, 6 octombrie 2016, pe Aleksandar Andrija Pejović, negociator-şef al Muntenegrului cu UE, secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Muntenegru.

În cadrul discuțiilor au fost analizate proiectele de colaborare în domeniile în care România poate sprijini partea muntenegreană în capitolele deschise sau în curs de deschidere aferente negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și s-a făcut o trecere în revistă a stadiului relaţiilor bilaterale. Ministrul Lazăr Comănescu a exprimat necesitatea continuării eforturilor de reforme în ritm susţinut şi a reiterat disponibilitatea României de a continua acordarea de asistenţă tehnică în vederea avansării procesului de aderare la Uniunea Europeană. A fost convenită consolidarea cooperării bilaterale în liniile stabilite prin Planul de Cooperare dintre cele două ministere, precum şi prin dialogul periodic la nivel de secretari de stat pentru afaceri europene. Cei doi oficiali au discutat despre evoluţiile şi modalităţile concrete de consolidare a dialogului politico-diplomatic.

Oficialul muntenegrean a adresat mulţumiri părţii române pentru sprijinul acordat aderării Muntenegrului la NATO şi ratificarea de către Senat a Protocolului de Aderare a Muntenegrului la Alianţă, la 4 octombrie 2016.

S-a agreat consolidarea colaborării în cadrul structurilor de cooperare regională consacrate – Procesul de Cooperare în Europa de Sud – Est (SEECP) şi braţul său operaţional, Consiliul Cooperării Regionale (RCC), pe Iniţiativa Central Europeană (ICE), precum şi Strategia Dunării (SUERD). Ministrul român a subliniat totodată valoarea adăugată pe care implicarea în aceste formate, cu precădere o participare dinamică a structurilor relevante din Muntenegru în SUERD, o aduce în pregătirea statelor din Balcanii de Vest pentru aderarea la UE şi NATO.

Cu referire la apropiatele alegeri parlamentare generale din 16 octombrie 2016, ministrul Lazăr Comănescu a salutat acordul politic de la Podgorica pentru organizarea acestora şi a subliniat importanţa organizării scrutinului în conformitate cu standardele democratice. Alegerile reprezintă testul care va releva comunităţii europene, precum şi instituţiilor comunitare internalizarea valorilor democratice europene.

Oficialul muntenegrean a fost asigurat de susţinerea fermă şi activă din partea României pentru îndeplinirea obiectivelor de integrare în UE.

Articolul precedentFinanțare nerambursabilă pentru Republica Moldova, în valoare de 550.000 de euro, pentru gazoductul Ungheni – Chișinău
Articolul următorDiaspora Business Summit: Se anunță schimbarea modului de abordare a relației cu Diaspora