România, țară invitat de onoare la Târgul de Carte de la Leipzig...

România, țară invitat de onoare la Târgul de Carte de la Leipzig (Leipziger Buchmesse)

Foto: http://www.leipziger-buchmesse.com

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a inaugurat, alături de premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer, ediția din acest an a Târgului de Carte de la Leipzig, care are loc în perioada 15-18 martie și la care România are statutul de țară invitat de onoare. 

„României i-a mai fost acordat acest statut în urmă cu 20 de ani, în 1998. Atunci, la aproape un deceniu de la căderea comunismului în Europa de Est, cultura română căuta o cale de recuperare a decalajului de imagine şi de afirmare europeană și internațională. Peste un an, în 1999, se deschideau negocierile de aderare ale României la Uniunea Europeană. Astăzi, în anul Centenarului României Moderne și în plin proces de pregătire a preluării primei președinții române a Consiliului UE, ne aflăm la momentul unui nou bilanț al relațiilor politice, diplomatice, economice și culturale dintre țările noastre. Acesta se poate sintetiza astfel: dialog politic intens, cooperare consolidată la nivel european, colaborare strânsă ca parteneri în cadrul NATO”, a afirmat Meleșcanu.

În contextul vizitei sale în Germania, șeful diplomației române va avea întrevederi cu reprezentanți ai autorităților landului federal Saxonia, precum și cu demnitari de la nivel federal.

La Dresda, ministrul Teodor Meleșcanu a avut consultări cu premierul Michael Kretschmer și cu președintele parlamentului de land, Matthias Rößler.

Târgul de carte de la Leipzig (Leipziger Buchmesse) este unul dintre cele mai importante târguri de carte din lume.

 „Zoom in România” este mottoul sub care, la standul României (Hala 4, E501), în spații consacrate dezbaterilor, precum Forum Ost-SudOst și Cafe Europa, dar și în alte locații cunoscute din Leipzig, vor avea loc peste 60 de evenimente care promovează autorii români contemporani.

„Partea leului” revine literaturii române contemporane, cititorul german având ocazia să descopere sau să redescopere autori precum Gabriela Adameşteanu, Stefan Agopian,Lavinia Braniște, Denisa Comănescu, Rodica Drăghincescu, Florin Lăzărescu,Cătălin Mihuleac, Ioana Nicolae, Doina Ruști, Robert Serban, Iulian Tănase, Călin Torsan, Cosmin Manolache, Matei Vişniec sau Varujan Vosganian. Majoritatea evenimentelor vor fi axate pe promovarea acestor noi apariții, sprijinite în mare majoritate de Centrul Național al Cărții din cadrul Institutului Cultural Român.

Nu lipsesc nici clasicii, în două noi traduceri: Caragiale va fi prezent cu nuvelele și schițele sale, intitulate de această dată Humbug und Variationen / „Mofturi si variațiuni”în traducerea Evei Ruth Wemme, iar „Pădurea Spânzuraților” a lui Liviu Rebreanu va reapărea în germană, după mai bine de cincizeci de ani, de această dată în tălmăcirea scriitorului și criticului literar sas Georg Aescht.

Un alt domeniu este cel al non-ficțiunii, în care vor fi prezentate volume de istorie (Coriolan Horatiu Opreanu și Gheorghe Iacob), filozofie (Lucian Blaga), politologie (Daniel Barbu, Julia Richter, Larisa Schippel), eseuri (Andrei Cornea)și imagologie (Melinda Mitu, Sorin Mitu).

Nu în ultimul rând, sunt de menționat aici antologiile de literatură română modernă, două consacrate prozei și două poeziei.

Respectiva antologie va fi lansată la Leipzig în cadrul Târgului de Carte astăzi, 15 martie, urmând ca în decursul anului 2018 să fie prezentată în șapte orașe din spațiul germanofon: Berlin, Hamburg, Frankfurt am Main, Düsseldorf, Stuttgart, München și Zürich.

Participarea României la Târgul de Carte din Leipzig nu va avea doar o componentă literară, prin prezența unui număr mare de scriitori români ai momentului, ci și una interdisciplinară, prin programul conex de evenimente pe care ICR Berlin îl organizează în colaborare cu Ministerul Culturii și cu Ambasada României pe durata târgului. Un eveniment important va fi spectacolul-lectură „Granița-n raniță”, cu Hertha Müller și Ada Milea, la Schauspielhaus, din 15 martie, maratonul de poezie „Lumea privită printr-un vers” precedat de un moment de art performance susținut de Sașa Liviu Stoianovici, de la Galeria Kub, în data de 16 martie, concertul Balkan Taksim,în data de 17 martie, și masa rotundă despre viitorul traducerilor literare, în data de 18 martie.

Conceptul întregului program aparține Ministerului Culturii și Identității Naționale, în colaborare cu Ambasada României în Germania, Institutul Cultural Român de la Berlin, Târgul Internațional de Carte din Leipzig, Muzeul Național al Literaturii Române, Primăria Municipiului București, Traduki și Asociația Editorilor din România. Alți parteneri instituționali suntGoethe-Institut Bukarest, Fundația Pro-Helvetia, Deutsches Kulturforum Östliches Europa / Potsdam, UT Connewitz, Schaubühne Lindenfels, Schauspielhaus, Gallery KUB, Ariowitsch Haus, Consulatul American din Leipzig, Consulatul Onorific al României din Leipzig, Primăria Leipzig, S. Fischer Stiftung, Stadtgeschichtliches Museum Leipzig.

Cu o tradiție de peste patru secole, Leipziger Buchmesse reprezintă unul din cele mai vechi și mai mari târguri de profil din lume și unul din cele două târguri majore de carte din Germania, alături de cel de la Frankfurt. Este o platformă unanim recunoscută, de promovare a noilor apariții și de întâlnire între editori, autori, ilustratori de carte și publicul larg. Anual, statutul de invitat de onoare revine câte unei țări și unei culturi, care ajung astfel în atenția publicului german și internațional. România primește pentru a doua oară statutul de țară invitată de onoare, prima dată fiind în anul 1998.