România va găzdui Turneul de Calificare la Campionatul European de Fotbal pentru...

România va găzdui Turneul de Calificare la Campionatul European de Fotbal pentru Nevăzători

Sursă foto: FRF

România va organiza în premieră, în perioada 1-9 aprilie 2017, Turneul de Calificare la Campionatul European de Fotbal pentru Nevăzători.

Participarea la turneul de calificare la Campionatul European este cel mai important moment din scurta istorie a fotbalului pentru nevăzători din ţara noastră, iar faptul că România găzduieşte o întrecere de asemenea anvergură întregeşte valoarea acestui eveniment inedit.

Totodată, lupta pentru prezența la Euro se va da între Grecia, România, Cehia, Irlanda, Albania, Georgia, Belarus, Moldova, dintre care doar două vor merge la cea de-a 11 ediție a întrecerii continentale. Campionatul European va avea loc în Germania, la finalul lunii august.

Astăzi, Casa Fotbalului va găzdui tragerea la sorți a Turneului de Calificare ce se va desfășura în aprilie, la Bacău. Echipele vor fi împărțite în două grupe de câte patru, iar primele două clasate în fiecare grupă vor disputa semifinalele. Câștigătoarele semifinalelor se vor califica la Campionatul European.

Asociaţia Nevăzătorilor din România este organizaţia reprezentativă care apără şi promovează, de peste şase decenii, interesele persoanelor cu deficienţă vizuală. Asociaţia cuprinde peste 50.000 de membri şi acoperă întregul teritoriu al ţării prin cele 34 de filiale ale sale, fiind, prin istorie şi realizări, una dintre cele mai cunoscute organizaţii nonguvernamentale din România. Este reprezentativă şi la nivel internaţional, făcând parte din structurile europene şi mondiale specifice. Desfăşoară activităţi socio-profesionale, cultural-educaţionale şi sportive pe care nu le oferă deficienţilor de vedere nici o instituţie din România. Tocmai de aceea, guvernul i-a acordat, în anul 2008, statutul de utilitate publică.

De asemenea, selecţionata României a disputat primul meci internaţional în anul 2014, în Germania, de atunci participând la o serie de turnee destinate ţărilor în care fotbalul pentru nevăzători este de abia la început.

Echipa naţională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociaţia Nevăzătorilor din România, iar toate competiţiile oficiale de fotbal pentru nevăzători sunt reglementate şi organizate de către Internaţional Blind Sport Assotiation (I.B.S.A. – Federaţia Internaţională a Sportului pentru Nevăzători).

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic, 5 contra 5, în două reprize de câte 25 de minute. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială.