Acasă Republica Moldova România va sprijini cu cinci milioane de euro investițiile în infrastructura Republicii...

România va sprijini cu cinci milioane de euro investițiile în infrastructura Republicii Moldova

România va acorda sprijin în valoare de cinci milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte de investiții în infrastructura Republicii Moldova.

În baza Acordului între Guvernele celor două state privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 milioane de euro, semnat la București la 27 aprilie 2010, astăzi, la București, guvernul a adoptat astăzi două memorandumuri privind asistența acordată Republicii Moldova pentru infrastructura preșcolară și programe adresate comunităților locale.

Unul dintre documente are în vedere încheierea Programului de cooperare pe 2016 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, prin care vor fi acordate trei milioane de euro asistență financiară nerambursabilă pentru renovarea și dotarea a 85 de grădinițe din Republica Moldova. Lista grădinițelor propuse să beneficieze de sprijin financiar a fost stabilită de autoritățile Republicii Moldova. Aceste fonduri se adaugă celor 23 de milioane euro transferate în 2014 pentru renovarea grădiniţelor din Moldova (de aceste fonduri au beneficiat deja 72.000 de copii înscriși în 774 grădinițe), alte 36 de grădinițe beneficiind în acest moment de asistența pentru dezvoltare acordată de România.

Printr-un al doilea Memorandum, alte două milioane de euro vor finanța o serie de programe pentru comunitățile locale din Moldova:  lucrări de infrastructură rurală în 20 de localităţi propuse de autoritățile de la Chișinău (un milion de euro prin Agenţiile de Dezvoltare Regională din Republica Moldova) și investiții în domeniul lucrărilor publice de interes pentru comunităţile locale (un milion de euro prin Fondul de Investiţii Sociale din Republica Moldova, pentru 15 proiecte destinate comunităţilor locale).

Acordul, semnat în anul 2010, a fost completat prin 5 protocoale adiționale ulterioare, prin care au fost extinse domeniile de cooperare dintre cele două țări. Până în prezent, în baza Acordului şi a celor cinci Protocoale Adiționale au fost derulate o serie de proiecte cum ar fi interconectarea sistemelor naţionale de transport gaze naturale și investiţiile în infrastructura educaţională preşcolară.