Acasă Republica Moldova România va transfera Rep. Moldova un sfert din ajutorul financiar nerambursabil

România va transfera Rep. Moldova un sfert din ajutorul financiar nerambursabil

Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de asistență bilaterală România – Rep. Moldova a aprobat transferarea a aproximativ 25,5 milioane de euro pentru începerea implementării proiectelor în domenii strategice (educație și îmbunătățirea serviciilor de utilitate publică), parte din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro pe care România îl acordă Rep. Moldova.

Astfel, prin cele 57 de proiecte investiționale ale proiectului „Satul European”, se va asigura creșterea accesului la servicii îmbunătățite de apă și canalizare a peste 95.000 de persoane.

De asemenea, 135 de instituții de învățământ secundar vor fi dotate cu echipamente de laborator pentru cabinetele de fizică, chimie și biologie și vor fi achiziționate 125 de microbuze și 14 autobuze școlare, special amenajate pentru transportul copiilor cu dizabilități.

Cea de-a doua ședință a Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de asistență bilaterală România – Rep. Moldova, la care au participat reprezentații ministerelor de linie, a fost coordonată de Mircea Abrudean.

Reamintim că în data de 11 februarie 2022, prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, și prim-ministrul Rep. Moldova, Natalia Gavriluță, au semnat la Chișinău Acordul privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, care vizează intensificarea cooperării între România şi Republica Moldova şi dezvoltarea Parteneriatului strategic bilateral, racordarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme în spirit european în Rep. Moldova, susținerea procesului de integrare europeană a Rep. Moldova, impulsionarea dezvoltării Rep. Moldova şi reducerea disparităților economice şi sociale și creșterea rezilienței la factorii destabilizatori.

Perioada de implementare a proiectelor este de 7 ani de la intrarea în vigoare a Acordului, dar pentru asigurarea absorbției complete a fondurilor puse la dispoziție de Guvernul României, termenul poate fi prelungit cu maximum 3 ani.

În urmă cu o luna prim-ministrul Nicolae Ciucă și omologul său moldovean Natalia Gavrilița au analizat la București stadiul implementării proiectelor concrete destinate sprijinirii Rep. Moldova (aprovizionarea cu energie și gaz, asigurarea finanțărilor din pachetul de 100 de milioane de euro, precum și sprijinul bugetar direct de 10 de milioane de euro).