României și-a reiterate sprijinul pentru consolidarea PaE și a relației UE cu...

României și-a reiterate sprijinul pentru consolidarea PaE și a relației UE cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina

DISTRIBUIȚI

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat luni, 16 iulie 2018, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles. Temele de pe agendă au inclus Parteneriatul Estic și Libia.

În privința Parteneriatului Estic (PaE), miniștrii de Externe au trecut în revistă stadiul progreselor în îndeplinirea celor 20 de rezultate concrete de atins până în anul 2020, stabilite la Summit-ul de la Bruxelles din 24 noiembrie 2017. Ministrul Meleşcanu a reiterat sprijinul României pentru consolidarea PaE și a relației UE cu toate cele șase state partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina), în vederea implementării reformelor și politicilor Agendei 2020, în beneficiul direct al cetățenilor. A subliniat importanţa majoră pe care România o acordă dezvoltării în continuare a modalităților suplimentare de cooperare cu cele trei state care au încheiat acorduri de asociere cu UE (Republica Moldova, Georgia și Ucraina), în vederea accelerării asocierii politice și integrării economice a acestor state cu Uniunea Europeană, având ca obiectiv asigurarea stabilităţii, securităţii şi prosperităţii în regiune. A subliniat prioritatea care va fi acordată acestui dosar pe durata Preşedinției române a Consiliului UE, în semestrul I din anul 2019.

Reuniunea a oferit miniștrilor oportunitatea de a aborda ultimele evoluţii interne din Libia, cu accent asupra palierelor politic şi securitar, precum şi aspecte privind migraţia. Ministrul afacerilor externe a reiterat poziția României în direcția demersurilor UE de sprijinire a Planului de acțiune al ONU, în vederea identificării unei soluţii politice incluzive, a stabilizării durabile şi a asigurării securităţii interne în Libia.

Dejunul de lucru a prilejuit un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor regionale din Peninsula Coreeană și a evidențiat disponibilitatea UE de a sprijini procesul diplomatic vizând denuclearizarea peninsulei și reconcilierea inter-coreeană. Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța menținerii unui angajament constant al tuturor actorilor implicați în regiune pentru obținerea unor rezultate concrete și durabile în sensul denuclearizării complete, verificabile și ireversibile.

În marja reuniunii CAE, ministrul a avut o întrevedere cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Politică Externă și Securitate Comună/Vice-președinte al Comisiei Europene. Cu acest prilej, a informat despre interesul părții române de a marca în mod adecvat împlinirea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, pe durata Președinției române a Consiliului UE din primul semestru al anului 2019. Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat importanța sprijinului instituțiilor UE și a implicării personale a oficialului european în asigurarea reușitei acestui demers.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.