Românii afectați de seismul din Italia pot cere asistență la Ambasada din...

Românii afectați de seismul din Italia pot cere asistență la Ambasada din Roma și Consulatul din Bologna

Cetățenii români afectaţi de seismul produs în noaptea de marți spre miercuri în Italia pot solicita asistenţă consulară la Ambasada României în Italia tel: (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56 și  Consulatul General al României la Bologna tel: (0039) 051 5872120, (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanență.

Un cutremur major a lovit centrul Italiei, lângă localitatea Norcia în noaptea de marți spre miercuri. La ora 3,36, ora locală, un cutremur cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a avut loc la 10 km de localitatea Norcia. Bilanțul victimelor este încă neclar.

Ambasada României la Roma s-a autosesizat în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existența unor cetăţeni români printre victime, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare operative a fost mobilizat şi Consulatul General al României la Bologna. În acest sens, o echipă consulară mobilă din cadrul oficiului Bologna se deplasează în regim de urgenţă în zonă.

Până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români.

MAE, prin intermediul misiunii diplomatice de la Roma şi al oficiului consular de la Bologna, este în legătură permanentă cu autorităţile locale şi este pregătit să acorde asistenţa consulară.

Conform ultimelor informaţii, Italia a fost afectată de trei cutremure de suprafaţă, care au avut magnitudini de 6,0, 5,4 şi 4,8 grade pe scara Richter. Au urmat zeci de replici resimţite mai ales în localităţile Accumoli, Amatrice, Posta şi Arquata del Tronto, conform datelor furnizate de Serviciul Protecţiei Civile. De asemenea, autorităţile locale au transmis că jumătate din localitatea Amatrice este devastată.

“Jumătate din oraș este distrus, oamenii sunt sub dărâmături”, a declarat un primar pentru RaiNews24, drumurile de acces sunt blocate. Primarul a cerut echipe de salvare pentru elibera persoanele prinse sub dărâmături. “Pe una din zone există o alunecare de teren și pe o alta este un pod care este pe cale să se prăbușească. Oamenii se adună în săli de sport, suntem fără energie electrică.”

Mai multe persoane au fost implicate în accidente și pagube grele au fost provocate pe clădiri și a infrastructurii rutiere, a declarat primarul Amatrice, Sergio Pirozzi.

Cutremurul a fost resimțit în mod clar în centrul Italiei . Un ” cutremur puternic ” , din primele informații pe care le -am sunt “răniți și prăbușirilor majore”, a declarat pentru RaiNews24 șeful Apărării Civile Fabrizio Curcio.

De asemenea, un nou cutremur puternic , la 04:34 , s-a simțit la Roma , Umbria , Marche și Abruzzo . În L’Aquila , Pescara și Teramo oameni au ieșit în stradă.

Agenţia de Protecţie Civilă din Italia susţine că cutremurul a fost grav. ”A fost atât de puternic. Ni se părea că patul se mişcă prin cameră cu noi în el”, a declarat pentru Reuters Lina Mercantini din Ceselli.

În trei ore de după producerea cutremurului au avut loc 17 replici, cea mai puternică având magnitudinea 5,5, a anunţat biroul seismic italian.

Ultimul cutremur major care s-a produs în Italia a lovit oraşul L’Aquila în 2009, provocând moartea a peste 300 de persoane.