Românii care rămân mai mult de trei zile în Bosnia şi Herţegovina...

Românii care rămân mai mult de trei zile în Bosnia şi Herţegovina (BiH) trebuie să se înregistreze la birourile teritoriale ale Serviciului pentru străini

Cetățenii români care doresc să rămână mai mult de trei zile în Bosnia şi Herţegovina (BiH) trebuie să se înregistreze la birourile teritoriale ale Serviciului pentru străini aparținând de Ministerul Securității.

Obligația înregistrării cetăţenilor străini aflați în această situație revine unităților de cazare sau gazdei la care locuiește cetățeanul respectiv. În acest ultim caz, găzduitorul este obligat ca, în termen de 48 de ore de la intrarea pe teritoriul BiH, să solicite înregistrarea oaspetelui, depunând la sediul biroului teritorial al Serviciului pentru Străini, următoarele documente: copie după actul de identitate sau călătorie al străinului; copie a propriului document de identitate; acte doveditoare a dreptului de reședință / rezidență a gazdei; dovada plății, prin intermediul sistemului bancar, a sumei de 10 BAM (marcă convertibilă), taxă de ședere.

Simultan cu depunerea documentelor menționate mai sus, la sediul biroului Serviciului pentru Străini se completează un formular tip. Procedura de înregistrare și taxa se aplică individual și trebuie reluată /plătită de fiecare dată când cetățeanul străin își schimbă gazda.

Pentru informații suplimentare și detalii, se recomandă cetățenilor români, anterior deplasării în BiH, consultarea paginilor de Internet a Ministerului Securității din BiH, secțiunea Informații pentru Străini (http://msb.gov.ba/inf_za_strance/default.aspx?id=14555&langTag=en-US) și a Serviciului pentru Străini bosniac (http://sps.gov.ba/?lang=en).

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în BiH: +38733207447 şi +38761428354, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Sarajevo: +38761428354.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://sarajevo.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.