Românii din Bulgaria au nevoie sa studieze in limba materna

Românii din Bulgaria au nevoie sa studieze in limba materna

Păstrarea identităţii comunităţilor română şi bulgară, prin sprijinirea, de către cele două guverne, a proiectelor culturale şi educaţionale ale acestora, a fost unul dintre subiectele principale ale  întrevederii pe care ministrul afacerilor externe,Titus Corlăţean, a avut-o zilele trecute cu omologul bulgar, Kristian Vigenin, desfăşurată la Ruse.

În acest context, a fost evocată oportunitatea intensificării dialogului pe diverse paliere legate de cele două comunităţi, inclusiv la nivelul autorităţilor bisericeşti din cele două ţări. A fost subliniată, de asemenea, importanţa studiului limbii materne, în ambele ţări, cu accent pe situaţia liceelor „Hristo Botev” din Bucureşti şi „Mihai Eminescu” din Sofia, precum şi cu privire la învăţământul în limba maternă pentru minoritatea română din regiunea Vidin.   

În contextul exprimării preocupării faţă de situaţia din Ucraina, interlocutorii au subliniat necesitatea perspectivei de integrare europeană a acestui stat. Ministrul Titus Corlăţean a exprimat preocuparea faţă de situaţia actuală a asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, cu referire îndeosebi la minoritatea română din Ucraina. Din această perspectivă, miniştrii de externe român şi bulgar au exprimat aşteptarea comună ca autorităţile de la Kiev să elaboreze cât mai curând o nouă legislaţie privind protecţia minorităţilor în conformitate cu normele europene şi cu convenţiile internaţionale în materie la care Ucraina este parte, şi în consultare cu minorităţile din această ţară. A fost evocată, totodată, importanţa asigurării condiţiilor necesare pentru organizarea şi desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, care să ofere bazele pentru parcursul european al Ucrainei.