Românii din Franța solicită creşterea numărului reprezentanţilor pentru românii din străinătate în...

Românii din Franța solicită creşterea numărului reprezentanţilor pentru românii din străinătate în Parlamentul României

Principalele probleme ale comunităţii româneşti din Franţa au fost semnalate, săptămâna trecită, la Paris, în cadrul unei întâlniri cu delegația parlamanetară formată din deputații Mircea Dolha, Gabriel Valentin Boboc, Mihai Deaconu, Maria Grecea şi Ovidiu-Cristian Iane.

Comunitatea românească a subliniat aspect ce vizează necesitatea introducerii votului prin corespondenţă, precum şi majorarea numărului parlamentarilor români care să reprezinte românii din străinătate.

Discuţiile au relevat opţiunea fără echivoc a românilor din Franţa pentru introducerea votului prin corespondenţă, cu dorinţa expresă de garantare a corectitudinii acestuia, de găsire a formulei optime şi care să fie în acord cu legea fundamentală.

De asemenea, românii din Franţa au solicitat imperativ creşterea numărului reprezentanţilor pentru românii din străinătate în Parlamentul României, solicitare justificată de faptul că un deputat pentru 4-5 milioane de români, cât numără neoficial în prezent comunitatea noastră din Europa, este total insuficient pentru a le reprezenta interesele şi a le rezolva problemele, mai ales că deplasările sale sunt limitate de regulamentul Camerei Deputaţilor.

Reamintim că reprezentanţii mediului asociativ românesc din Franţa, în cadrul întrevederilor cu membrii delegaţiei, au solicitat demersuri pentru introducerea limbii române ca materie opţională la Bacalaureat dar şi pentru eliberarea cărţilor de identitate noi care să conţină semnătura olografă, pentru ca acestea să poată fi acceptate la anumite instituţii de stat sau private.