Românii din Grecia reuniţi la Biserica “Buna Vestire”

Românii din Grecia reuniţi la Biserica “Buna Vestire”

La Biserica “Buna Vestire” din Faros Avlidos a avut loc, în perioada 2-4 octombrie ceremonia de aducere și găzduire a Moaștelor Sfinților Martiri eleni din Dobrogea, din sec. II și III d. Hr., Zotic, Attal, Camasiu, Filip (de la Niculitel), Epictet și Astion (de la Halmiris).

Sfintele Moaște au fost însoțite de către Delegația Chiriarhală din România formată din preoți români, în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, în urma eforturilor depuse de părintele Daniel Pisar – preot roman la biserica Buna Vestire stabilit în Grecia.

Astfel, în Piața Centrală a localității Farou Avlidos a avut loc, pe 2 octombrie, ceremonia oficială de primire a Moaștelor Sfinților Martiri Eleni, săfârşită de către Î.P.S. Gheorghe, Arhiepiscop al Livadiei și Thivei, la care au participat sute de credincioși, preoți, reprezentanți ai autorităților locale, ai politiei, pompierilor precum și marinei elene, anunţă all4romania.eu.

La eveniment au participat şi Lucian Fatu, Ambasador al României în Republica Elenă, însoțit de Anca Chisalita – Atașat al Ambasadei României pe probleme culturale și comunități, primarul Halkidei – Christos Pagonis, viceprimarul Avlidei – Dimitris Papapostolou, președintele Consiliului Local -George Yannokous, subprefectul Eviei- Fanis Spanos, consilier regional Afroditi Mylidou, comandantul Centrului de Brigadă și Artilerie – Leonidas Pappas, comandantul politiei Konstantinos Arghiris,  si Stavros Makariou, membru al comitetului de organizare pentru primirea Sfintele Moaște.

Au mai participat reprezentanți ai autorităților portuare elene, ai Școlii de Infanterie, membrii ai Departamentului Crucii Roșii din Halkida, ai Filarmonicii Primăriei din localitate.

Seara de vineri s-a încheiat cu artificii și cu un program de dansuri susținut de membrii Asociației Culturale Kalohori.

Romanii din Grecia au fost reprezentați de Comunitatea Română Sfântul Stefan cel Mare din Atena, prin preşedintele  Nina Ghita, Laura Mihaela Dumitru-secretar general și Daniela Popescu, profesor de limbă, cultură și civilizație românească.