Acasă Italia Românii din Italia interesați de dubla impozitare, problematica minorilor abandonați, locuri de...

Românii din Italia interesați de dubla impozitare, problematica minorilor abandonați, locuri de muncă și salarii

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni s-a întâlnit joi, 21 iunie, cu reprezentanți ai mediului asociativ și cu oficialități locale din sudul Italiei și a discutat despre modul în care statul român poate veni în sprijinul românilor stabiliți acolo.La Cosenza, ministrul Natalia Intotero a avut o întrevedere cu reprezentanții asociației „Comunità Rumena in Calabria Dacia”. Întâlnirea a început pe acordurile Imnului Național al României și, pentru a celebra apropiata Zi a Iei, femeile care au luat parte la eveniment au purtat bluza tradițională românească.

Discuțiile s-au referit la problemele cu care se confruntă românii din sudul Italiei, și situația din România. Ministrul Intotero a reiterat necesitatea ca românii să fie informați despre riscurile la care se expun odată cu decizia de a se stabili și a lucra în altă țară. Le-a prezentat membrilor comunității campania MRP „Informare acasă! Siguranță în lume!” și i-a încurajat să acceseze și ghidurile și materialele informative puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe, de Consulatele Generale ale României în Italia și de Ambasada României.

La reuniune au participat și oficiali locali – președintele Consiliului Comunal din Cosenza și directorul Departamentului Politici Sociale și Muncă din cadrul Primăriei. Reprezentanții autorităților locale au salutat inițiativa Consulatului General de la Bari de a realiza consulate itinerante la Cosenza. De asemenea, ei au menționat buna relație pe care o au cu asociația Dacia, pe care o apreciază pentru nivelul ridicat de implicare în problemele comunității. De altfel, asociația a derulat, cu sprijinul Primăriei din Cosenza, cursuri de limba italiană pentru românii care lucrează în zonă. Beneficiarii cursurilor au primit dipolome de absolvire chiar în cadrul întâlnirii cu delegația din România.

A fost o întâlnire foarte sinceră și deschisă. Am discutat cu românii noștri despre problemele care îi preocupă cel mai mult: dubla impozitare, problematica minorilor abandonați, locurile de muncă disponibile acasă, în România, nivelul salarizării. Munca la negru, fără contracte, este o altă temă foarte importantă și i-am încurajat pe cei prezenți să evite riscurile uriașe la care se expun, să nu accepte să lucreze fără acte. O temă importantă este și nevoia de a organiza cursuri de limba română pentru copiii din comunitatea din sudul Italiei și le putem pune la dispoziție suporturi de curs, prin proiectele pe care le derulează MRP. Ar fi un demers esențial pentru ca acești copii să se poată acomoda ușor atunci când familiile vor decide să revină în țară”, a spus Natalia Intotero.

Ministrul s-a deplasat apoi în orașul Lamezia Terme, unde a avut o întâlnire cu reprezentanți ai Consiliului Local, cărora le-a mulțumit pentru relația apropiată cu românii din comunitate. A urmat o întrevedere cu colonelul Massimo Ribaudo, comandant al grupului de carabinieri din Lamezia Terme, oficialul care a coordonat și intrumentează cercetările în cazul Cristinei Condrea, românca sechestrată vreme de 10 ani de un cetățean italian. Natalia-Elena Intotero a stat apoi de vorbă cu membrii asociației „PRO România” și cu preotul român din localitate. Asociația face demersuri pentru obținerea unui sediu, pentru înființarea unei biblioteci și a unui punct de informare de unde românii să poată obțină toate datele de care au nevoie. Ministrul a subliniat din nou importanța informării, a amintit de existența infokioșk-urilor lansate de Consulatul General de la Bari și le-a transmis românilor să apeleze la consulat pentru sprijin. Ministrul i-a încurajat pe cei din asociație să depună proiecte pentru a obține finanțare nerambursabilă din partea MRP și, în același timp, le-a transmis că prin solidaritate și unitate românii pot forma o comunitate mult mai puternică, ceea ce le va fi de ajutor în relația cu autoritățile locale. S-a discutat și despre varianta ca românii din regiune să se întoarcă în țară.

La fiecare întâlnire cu românii, le pun întrebarea ce i-ar determina să revină acasă. Iar cei cu care am dialogat azi au amintit, la fel ca aproape toți conaționalii noștri de peste hotare, de evoluții precum: salarii mai mari, servicii medicale mai bune și infrastructură. Căutăm, la nivel de Guvern, cele mai bune măsuri pentru ca progresele să se vadă și să se simtă cât mai repede, pentru a-i convinge pe ai noștri să se întoarcă”, a punctat ministrul Intotero.