Românii din Italia, printre prioritățile deputatului Constantin Codreanu

Românii din Italia, printre prioritățile deputatului Constantin Codreanu

sursa foto: Facebook Constantin Codreanu

În perioada 18-24 iulie 2018, deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, s-a aflat într-o vizită de lucru în Italia, prilej cu care a avut întrevederi și discuții cu oficiali italieni din administrația publică locală, reprezentanți ai cultelor religioase și ai unor partide politice italiene, dar și întâlniri cu românii din mai multe orașe ale țării – Roma, Mestre, Bologna, Verona, Veneția, Florența și Tivoli.

Potrivit unui comunicat de presă, în contextul deplasării, au avut loc ateliere legislative în cadrul cărora participanții ”au putut formula propuneri de soluționare a vastei și complexei problematici a românilor din Italia, cât și propuneri de ameliorare a cadrului juridic privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, corecta reprezentare a diasporei în cele două Camere ale Legislativului de la București, centrele comunitare românești, actele de identitate și de călătorie românești, precum și alte domenii de interes pentru românii din diaspora emergentă”.

”Comunitatea românească din Italia, numărând peste 1 milion de persoane, originare de pe ambele maluri ale Prutului, este numeric cea mai mare comunitate diasporală a noastră. De aceea ne concentrăm atenția cu prioritate asupra problematicii acestei comunități, încercând să identificăm soluțiile cele mai potrivite.

Considerăm potrivit și util ca cetățenii români din Italia, ca și cei din alte comunități diasporale, să fie reprezentați proporțional în Parlamentul României, conform normelor și criteriilor de reprezentare stabilite în lege.

Totodată, considerăm că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni trebuie să aloce mai multe fonduri bugetare pentru sprijinirea organizațiilor reprezentative ale românilor din Italia. Aceasta cu atât mai mult cu cât organizațiile reprezentative ale italienilor din România beneficiază de un sprijin financiar generos din partea statului român.

Este important să fie păstrată o legătură vie între concetățenii noștri din Italia cu Țara mamă și să se evite aculturația sau deznaționalizarea într-un mediu cultural și lingvistic diferit”, se mai arată în comunicat.

Deputatul anunță susținerea sa alocarea de fonduri Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, ”comparabile cu cele destinate minorităților din țara noastră”.

Cu ocazia deplasării, au avut loc întâlniri și cu Consul General al României la Bologna, Daniela Maria Dobre, și Consul Viorica Calcan, cu care a discutat inclusiv posibilitatea creării unei filiale a ICR la Florența, dar și posibilele reduceri de personal consular la Bologna.