Acasă Alte comunitati Românii din Nicosia au sărbătorit ia tradițională: Să simţim că în Sala...

Românii din Nicosia au sărbătorit ia tradițională: Să simţim că în Sala Kastelliotissa din Nicosia pulsează inima României

Românii din Nicosia au sărbătorit pe 8 iunie Festivalul Iei, unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului, marcând 55 de ani de relaţii diplomatice Cipru – România şi 20 de ani de existenţă a Alianţei Românilor din Cipru.

În cadrul evenimentului au participat Cristian Voicu, Ministru Consilier la Ambasada României la Nicosia și Christina Christodoulou Todea, Preşedinta Alianţei şi Directoarea Şcolii Româneşti din Cipru, anunță Pulsul Afroditei.

Vrem să sărbătorim în această seară, alături de voi, cei 20 de ani de când ne-am înfiinţat ca Alianţă. Toate activităţile noastre au urmărit două scopuri. În primul rând am dorit să arătăm tradiţiile și spiritualitatea românească societăţii cipriote, pentru a ne înţelege astflel mai bine şi a ne simţi că suntem demni de încrederea pe care ne-o acordă. Un al doilea scop este să ne întări moral, de a ne simţi rădăcinile vii şi vibrante, de a nu ne pierde identitatea românească… să simţim că aici, acum, în Sala Kastelliotissa din Nicosia pulsează inima României. În această expoziţie toate exponatele aparţin comunităţii româneşti din Cipru şi celelalte lucrări minunate sunt picturile copiilor noştri de la şcoală românească. Acest Festival este de fapt un eveniment internaţional pentru că în alte ţări este deja la a II-a ediţie. Anul acesta, la Washinton DC, în faţa statuii lui Lincoln va fi un festival foarte mare (între 20 -24 iunie) … unde fiecare participant va purta IA ROMÂNEASCĂ / The Romanian Blouse. Sper ca anul viitor, la a II-a ediţie din Nicosia, toţi participanţii o vor purta”, a spus pe scenă directoarea Şcolii Româneşti din Cipru.

În aplauzele tuturor, Corul Şcolii Româneşti din Cipru, dirijat de Anca Pericleous, și violonista Irini Pericleous au încântat auditoriul purtând ii românești și tricolor, dar și cu cântecele copiilor, atât în limba română, cât și în limba greacă.

În încheierea spectacolului, amfitionul spectacolului Mihalea Stoica a invitat publicul să admire expoziţia de costume populare şi să servească din preparatele tradiţionale pregătite special cu ocazia acestui eveniment. Diplome de Merit au primit doamnele Alexandra Siminic, Mariana Matei, Elena Pintinliescu şi Corina Gheorghiu.