Românii din Serbia au cântat ”La mulți ani!” pentru ”Junii Sibiului”

Românii din Serbia au cântat ”La mulți ani!” pentru ”Junii Sibiului”

La invitația Comunității Românilor din Serbia, cele șapte decenii de existență ale Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” au fost celebrate săptămâna trecută, la Satu Nou (Serbia). Spectacolul a făcut parte din seria de evenimente dedicate anului aniversar 2014, ce marchează 70 de ani de la înființarea primei formații de dansuri populare din România, „Junii Sibiului”.

Junii_Sibiului_2Evenimentul a fost deschis de Stevan Mihailov, președintele CRS care în numele organizației gazde a conferit Placheta Comunității Românilor din Serbia, ansamblului profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, pentru promovarea culturii tradiționale românești. Placheta CRS, este cea mai înaltă dinstincție acordată de Comunitatea Românilor din Serbia, care a fost înmânată doamnei Silvia Macrea, managerul Ansamblului Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, se arată într-un comunicat al CRS.

Publicul numeros a fost încântat de bogăția și diversitatea repertoriului, tehnica dansatorilor, instrumentiștilor și soliștilor vocali (Daniel Rosalim, Andreea Haisan, Stana Stepănescu, Răzvan Năstăsescu, Codruța Rodean, Gabriel Dumitru, Paul Ananie, Nicu Mâță), reprezentând toate zonele folclorice ale României.

La eveniment au fost prezenți Daniel Banu, ambasadorul României la Belgrad, Cosmin Victor Lotreanu, consul general al României la Vârșeț, Alexandru Petruț, atașat cultural al Ambasadei României din Belgrad, Ilie Iova vicepreședintele CJ Caraș Severin, Cristian Bîtea director executiv CJ Caraș Severin, Ion Omoran președintele executiv al CNMNR, Gheorghe Ianeș protopop de Panciova, prof.dr Dragan Milinkovic directorul ansamblului profesionist „Kolo” din Belgrad. În contextul celor șapte decenii de existență a ansamblului, întregul an 2014 este unul aniversar. Toate spectacolele susținute de ansamblu stau sub semnul „Junii Sibiului – 70 de ani”.

Statutul de ambasador al spiritualității românești a fost recunoscut în repetate rânduri, fiind prima formație care a prezentat un turneu în SUA. În 2006 ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene, 2009 Summit-ul NATO de la București, 2012 Dineul Oficial organizat de UEFA etc.

În cei 70 de ani de existență, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” a efectuat peste 600 de turnee în România, întreagă Europă, America de Nord, Asia și Africa.

La sfârșitul spectacolului, publicul împreună cu membrii ansamblului au cântat „La mulți ani” junilor, care din 1944 păstrează tradiția și obiceiurile românești, cu promisiunea că Junii Sibiului vor reveni printre românii din Serbia.