AUDIO – Românii din Serbia: Este important să știm că președintele României...

AUDIO – Românii din Serbia: Este important să știm că președintele României este interesat de minoritatea română

Vizita Președintelui Klaus Iohannis în Serbia  i-a bucurat pe liderii cominității românești care au participat la întâlnirea de la Belgrad și care speră ca discuțiile privind situația comunității să fie din ce în ce mai frecvente.

Liderul Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo, Tihan Matasarevici, s-a declarat impresionat de interesul președintelui României față problemele minorității românești din Serbia: “ Pentru noi, românii din Serbia este important să știm că cel ales de poporul României a venit să ne viziteze. Îl așteptăm pe domnul Klaus Iohannis să ne viziteze și ne-am bucura să avem ocazia să participăm și la mese rotunde, unde să discutăm problemele și nevoile noastre”.

La rândul său, reprezentantul Comunității Românilor din Serbia, Stevan Mihailov susține că discuțiile pe care președintele României le-a avut cu reprezentanții românilor din Serbia sunt constructive, mai ales că a fost atinsă și problematica Legii cetățeniei, iar astfel de întâlniri sunt necesare pentru minoritatea românească: “Aceste întâlniri nu pot fi decât în beneficiul minorității române pentru că transmit mesajul clar pentru noi, acela că statul român se preocupă de românii din Serbia. Nu ar strica să fie mult mai dese”.

Românii din Serbia și-au exprimant în dese rânduri dorința obținerii cetățeniei române, iar liderii comunității au prezentat această nevoie și președintelui României. O sugestie pe care o fac șefului statului este să vină mai des în mijlocul comunității din Serbia: “ Dacă domnul președinte va vizita și Valea Timocului, atunci și-ar forma o imagine întregită și ar fi o discuție mai complexă (…) Este foarte important ca statul sârb să știe că președintele României este interesat de noi ”, a declarat Alexandru Savic, vicepreședintele asociației  Renașterea Românilor din Serbia .