Acasă Cultura / Culte Românii din Serbia la Bruxelles: Integrarea în UE a Serbiei este în...

Românii din Serbia la Bruxelles: Integrarea în UE a Serbiei este în folosul tuturor minorităților!

Reprezentanții a nouă Consilii Naționale a Minorităților din Serbia au participat, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie, la Parlamentul European din Bruxelles la seminarul „Provocări și oportunități pentru minoritățile din Serbia”, la invitația europarlamentarului Marian Jean Marinescu, membru al Delegației de Stabilizare și Asociere UE-Serbia.

Seminarul a fost deschis de Marian Jean Marinescu, care a salutat prezența a reprezentanților celor mai importante minorități din Serbia subliniind importanța respectării drepturilor omului și a minorităților, definiți în capitolul 23 și 24 în procesul integrării în UE a Serbiei.

David McAllister, membru al Parlamentului European, autorul Moţiunii pentru Rezoluţia din 2014 „Raport despre Progresul Serbiei” a fost de asemenea prezent la acest seminar şi i-a încurajat pe reprezentanţii minorităţilor să tragă semnalul de alarmă în continuare, să-i trimită toate informaţiile necesare legate de respectarea acestor drepturi.

„Nu trebuie să vă temeţi, ştiţi care este adresa mea de mail, vă rog să-mi trimite-ţi toate aspectele care vă deranjează, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor, Serbia are un drum de parcurs, posibil să deschidem capitole de negociere, la Strasbourg, iar aceste drepturi la limbă, religie, presă sunt drepturi elementare. Dacă România, Bulgaria, Ungaria, Croaţia sau alte state UE oferă aceste drepturi minorităţii sârbe, de ce Serbia să nu facă şi ea acelaşi lucru. Este un principiu de bază al Uniunii Europene”, a spus europarlamentarul Davic McAllister, citat de comunitatea-romanilor.org

Reprezentanții minorității române, maghiare, bulgare, slovace, croate, albaneză, macedoneană, rromă și bosniacă din Serbia și-au exprimat punctul de vedere, făcând propuneri a ceea ce trebuie înteprins în vederea respectării drepturilor a minorităților naționale din Serbia.

Românii din Serbia au fost reprezentați de Daniel Magdu, Stevan Mihailov și Natașa Toșici, membri ai CNMNR.

Natașa Toșici, membră în Consiliul Executiv al CNMNR a explicat cele patru domenii cu care se ocupă Consiliile Naționale subliniind că problema Bisericii nu intră în atribuțiile CNMNR. A relatat despre introducerea limbii române în Timoc, mulțumind pentru acest fapt primului ministru al Serbiei, precum și ministerelor de resort.

Pe de altă parte, dreptul la religie face parte din drepturile elementare, precum a subliniat și David McAllister în cuvântul său de deschidere.

În intervenția lor, Daniel Magdu și Stevan Mihailov, din partea Comunității Românilor din Serbia (CRS), au cerut tratament egal pentru toți românii de pe întregul teritoriu al Serbiei, subliniind că integrarea în UE a Serbiei este în folosul tuturor minorităților. La fel s-au făcut propuneri de îmbunătățire a legislației în domeniul minoritar, depolitizarea Consiliilor Naționale, problemele întâlnite în învățământ, dreptul la religie precum și retrocedarea bunurilor colective.

În urma dezbaterilor, s-au subliniat problemele comune pe care le au minoritățile din Serbia, și s-a redactat un document, semnat de toți reprezentanții minorităților, în vederea îmbunătățirilor care pot fi realizate:

  1. Adoptarea unei legi umbrelă a minorităților, astfel evitându-se neconcordanțele între diferite legi care se referă la drepturile minoritare
  2. Reprezentarea minorităților în Parlamentul Serbiei, în Parlamentul PA Voievodina și în autoguvernările locale.
  3. Reprezentanții minorităților naționale trebuie să aibe drepturi decizionale privind adoptarea și modificarea legislației din domeniul drepturilor minoritare.
  4. Guvernul Serbiei trebuie să ia acțiuni privind retrocedarea bunurilor colective
  5. Necesitatea de îmbunătățire a legislației privind protejarea drepturilor minoritare în domeiul educației, dreptul la limbă, religie, informare, cultură și participarea efectivă a minorităților în administrația publică
  6. Accesul al informație în limba minoritară trebuie să fie asigurată și finanțată de stat. Se cere guvernului Serbiei să renunțe la privatizarea mass media în limba minorităților, și să fie declarate de importanță majoră pentru minoritate, asigurând finanțare pentru funcționare.
  7. Dreptul la monitorizare a Planului de Acțiune în materie de drepturi minoritare în procedura de integrare a Serbiei în UE

Evenimentul organizat la Parlamentul European a fost unul de importanță majoră pentru toate minoritățile din Serbia, și a stârnit un interes viu în rândul europarlamentarilor.