Românii din Serbia vor să editeze „Cuvântul românesc”

Românii din Serbia vor să editeze „Cuvântul românesc”

Delegaţii din diferite localităţi din Voivodina (Serbia), care au participat la Satu Nou la şedinţa Consiliului Central al Comunităţii Românilor din Serbia au propus ca întâlnirile între conducerea filialelor CRS să fie mai frecvente, astfel încât filialele să stabilească o colaborare mai strânsă între localităţile româneşti.

În cadrul ședinței, au fost analizate activităţile derulate de la Adunarea CRS din luna iunie a.c. şi au fost stabilite acţiunile din perioada următoare. La şedinţa Consiliului Central în calitate de oaspete a fost prezent Dan Constantin, consulul României la Vârşeţ. Şedinţa a fost prezidată de Daniel Magdu, preşedintele CRS

Conform raportului de activitate pentru perioada iunie – august, în colaborare cu ICR au fost organizate două spectacole pentru copii „Ursul păcălit de vulpe”, la Sân Mihai şi Satu Nou, a avut loc vizita în Serbia

a secretarului de stat Sebastian Hotca, în colaborare cu ansamblul „Ghiocelul” din Giroc (Timiş, România) a fost organizat un spectacol pentru marcarea a 250 de ani de la înfiinţarea localităţii Satu Nou, copiii etnicilor români au participat la Tabăra de vară de la Sulina, în luna iulie a avut loc întâlnirea cu președintele României, cu ocazia vizitei acestuia la Belgrad, la Cuvin a fost sărbătorită, Ziua Românilor, reprezentanți ai CRS au participat la Festivalul Românilor de Pretutindeni – Covăsânţ (Arad), iar fanfara „Cultura” a participat la Zilele Oraşului Chişineu Criş (Arad, România).

În planul de activități pentru perioada următoare, membrii CRS au discutat despre organiza în perioada 19-25 august a taberei de vară „Români pentru români – Promovarea identităţii culturale a românilor din Banat”, unde 40 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani vor împărtăşi conceptele de cetăţenie activă, dialog intercultural, valori comune şi vor învăţa să implementeze proiecte pe tema conştientizării importanţei dialogului intercultural. Prin acest proiect se doreşte ca tinerii să devină cetăţeni activi şi actori ai schimbării în propria comunitate.

Deja tradiţional, în fiecare an, CRS marchează Ziua Limbii Române, iar anul acesta evenimentul se va organiza la Sân Mihai, pe 28 august, unde în Casa de Cultură din localitate va avea loc spectacolul Dinu Iancu Sălăjanu.

De asemenea, au fost discutate acţiunile privind retrocedarea bunurilor colective a românilor din Serbia, stadiul actual, precum şi măsurile care se pot lua pentru aduce în atenţia publică această problematică.

Pe lângă activităţile stabilite, în perioada următoare Consiliul Central al CRS şi-a mai propus organizarea manifestărilor pentru a marca 25 de ani de la înfiinţarea Comunităţii Românilor din Serbia, editarea 2 numere a „Cuvântului românesc”, precum şi organizarea festivalului „Colindele neamului”.