Acasă Spania Românii din Spania, interesați de cursuri finanțate din fondurile de coeziune

Românii din Spania, interesați de cursuri finanțate din fondurile de coeziune

O delegație a Federației Asociațiilor de Români din Andaluzia (FARA) din Spania a discutat cu ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, despre implementarea unor proiecte care permită românilor de peste hotare accesul la sesiuni de pregătire pentru dezvoltare socio-profesională și schimb de bune practici, în vederea redactării proiectelor de finanțare nerambursabilă oferite de România, precum și participarea la programe cu finanțare europeană (cursuri de formare atât pentru integrarea românilor în statele de rezidență, cât pentru păstrarea identității românești și reintegrare odată cu reîntoarcerea în România). De asemenea, românii și-au manifestat interesul proiecte vizând protecția familiilor de români din Spania și pentru asigurarea egalității de șanse în domeniul forței de muncă.

În egală măsură, s-a discutat despre multiplicarea campaniilor de informare cu privire la drepturile, libertățile și responsabilitățile românilor aflați în străinătate. În acest sens, ministrul a prezentat modificările legislative aduse legislației privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni și regimului acordării de finanțare nerambursabilă, care, odată adoptate, vor oferi granturi de finanțare și stabilirea de priorități geografice.

Din delegația mediului asociativ românesc din Spania au făcut parte Gabriela Stan (președinte FARA),  Oana Ursache (președintele Asociației RIER Granada), Cristina Gina Vasilescu (președinte al Asociației femeilor românce din Cordoba), Ramona Petronela Ursu (președinte al Asociației românilor Carisma Juvenil din Malaga), Doinița Fenechiu (reprezentant al Asociației Prietenii Românilor din Sevilla și Andalucia) și Dorina Șișu (membru al Consiliului Director al Asociației Casa României din Huelva).

Ministrul a reiterat interesul statului român față de coagularea mediului asociativ, precum și dorința de a consolida cooperarea între asociații pentru dezvoltarea de proiecte cu impact asupra comunităților românești de pretutindeni.

Articolul precedent„NU NE FURAȚI LIMBA ROMÂNĂ!” – românii din Cernăuţi au ieşit în stradă
Articolul următorPreședintele Petro Poroşenko reiterează invitația adresată președintelui Klaus Iohannis de a vizita Ucraina. Răspuns de la București: După ”remedierea corespunzătoare” a problemelor generate de noua Lege a Educației