Românii din Spania vor cursuri de limba română într-un sistem unitar

Românii din Spania vor cursuri de limba română într-un sistem unitar

Sandra Pralong, consilier de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor la Administrația Prezidențială, a vizitat zilele trecute Viceconsulatul României de la Almeria, Spania.Vizita oficialului român în sudul Spaniei a început în orașul Murcia cu o întâlnire cu membrii asociațiilor socio-culturale românești și cu profesorii colaboratori ai Institutului Limbii Române din privincia spaniolă, reuniune găzduită de consulul onorific al României la Murcia, Jose David Perez, la care au participat viceconsulul României la Almeria, Florența Ciobotaru, și Consulul României la Castellon de la Plana, Dragoș Țigău.
În cadrul întrevederii s-au discutat problematicile specifice comunității de români din Murcia, nevoia unui sistem unitar și coordonat de a oferi cursuri de limba română, lipsa mijloacelor financiare ale asociațiilor românești pentru a-și îndeplini obiectivele.
În urma discuțiilor, participanții au fost de acord că organizarea de cursuri on-line de limbă și civilizație română, pregătirea profesională a membrilor asociațiilor pe domenii de fundraising și managementul ONG-urilor oferite de Guvernul României ar putea fi o parte din soluțiile la problemele ridicate.
Vizita a continuat cu deplasarea la Viceconsulatul României la Almeria, unde consilierul de Stat a avut o întâlnire cu Florența Ciobotaru, consulul României la Almeria. În regiunea Almeria sunt aproximativ 35.000 de români rezidenți, reprezentând cea mai numeroasă minoritate europeană din zonă.
”Situația și gradul de integrare al comunității românești, principalele preocupări, priorități și inițiative ale acesteia, precum și încurajarea menținerii identității culturale și promovarea tradițiilor românești pe plan local, se înscriu în obiectivele prioritare ale activității oficiului consular al României la Almeria”, a precizat Florența Ciobotaru.
Oficialul român a avut întâlniri cu comunitatea românească din regiunea Almeria, în cadrul cărora au fost discutate oportunitatea implementării unor proiecte sociale și culturale, identificarea posibilelor surse de finanțare atât din partea statului român cât și din partea entităților private și nonguvernamentale locale.
Consilierul de Stat și-a încheiat vizita cu participarea la a V-a ediție a Seratei Eminescu, eveniment organizat cu ocazia aniversării a 166 de ani de la naşterea poetului național, la sediul Viceconsulatului de la Almeria. La acțiune au participat aproximativ 80 persoane, membri ai comunității românești, reprezentanții asociațiilor românești din zonă, liderii cultelor religioase (ortodox, catolic și neoprotestant), profesori colaboratori ai Institutului Limbii Române, împreună cu elevii de la Cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească.