Acasă Alte comunitati Românii din străinătate vor avea cinci luni pentru depunerea cererilor pentru alegerile...

Românii din străinătate vor avea cinci luni pentru depunerea cererilor pentru alegerile din 2016

Românii din diaspora vor avea la dispoziţie aproximativ cinci luni, începând de la 1 aprilie, pentru a se înscrie în Registrul Electoral, iar perioada electorală pentru alegerile parlamentare ar putea începe în septembrie 2016, susține Preşedintele Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

Actualizarea Registrului Electoral cu datele alegătorilor români din diaspora, care fac cereri pentru a fi înscrişi în această bază de date, se va face în cel mult 10 zile lucrătoare de la data înregistrării solicitării.

Pentru alegerile parlamentare de anul viitor, solicitările cetăţenilor români cu domiciliul în ţară şi reşedinţa în străinătate sau cu domiciliul în străinătate vor trebui depuse începând cu 1 aprilie şi până la expirarea a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale. Astfel, alegătorii români din străinătate vor avea la dispoziţie aproximativ cinci luni pentru depunerea cererilor, în condiţiile în care perioada electorală va începe, cel mai probabil, în septembrie”, a precizat Ana Maria Pătru, citată de realitatea.net.

Aceasta a mai a mai spus că pentru buna desfăşurare a votului în străinătate sunt necesare implicarea activă şi sprijinul alegătorilor din afara ţării, afirmând că, doar astfel, vor putea fi înfiinţate suficiente secţii de votare în diaspora, care să le permită să voteze la scrutinul din 2016 pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Ne bazăm pe implicarea şi sprijinul alegătorilor români din străinătate, pe care îi îndemnăm să se înscrie în Registrul Electoral, în termenul prevăzut de lege. Astfel, vor putea fi înfiinţate suficiente secţii de votare în diaspora, inclusiv în localităţile din străinătate unde sunt cel puţin 100 de alegători„, a mai afirmat Ana Maria Pătru.

Registrul Electoral va fi extins şi pentru românii din diaspora, purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ, precizând că modificările aduse vor permite românilor din străinătate să voteze cât mai aproape de locul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, fără să mai stea la cozi.

Extinderea Registrului Electoral pentru românii din diaspora face parte dintr-un acord-cadru multianual, care se întinde pe patru ani şi care prevede, de asemenea, mentenanţa şi modernizarea Registrului, valoarea estimativă a proiectului publicat, miercuri, 29 iulie, de AEP în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice fiind de 8,4 milioane de euro, cu TVA inclusă.

Contractele subsecvente ar urma să fie încheiate în baza acestui acord-cadru doar dacă Autoritatea Electorală Permanentă va primi sumele necesare de la bugetul de stat.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie 2014, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.