Românii din Timoc reuniți la “Festivalul de cântece şi jocuri rumâneşti”

Românii din Timoc reuniți la “Festivalul de cântece şi jocuri rumâneşti”

Românii din Serbia se vor întâlni, pe 21 iunie, la Mălainița, la “Festivalul de cântece şi jocuri rumâneşti”, eveniment cu tradiție organizat în parteneriat de asociaţii reprezentative ale românilor din Timoc, sub patronajul Parohiei Ortodoxă Române din Mălainiţa şi Remesiana, şi sprijinit și în acest an de Institutul Cultural Român.

Programul va include spectacole de muzică şi dansuri populare româneşti ale ansamblurilor locale, solişti şi dansatori români/vlahi din Timoc (NE Serbiei), respectiv din satele cu populaţie majoritar românească Topolniţa (oraşul Maidanpek) şi Metovniţa (oraşul Bor), precum și din România, Bulgaria și Ucraina: grupul „Păstrătorii tradiţiilor“ din Covăsînţ (judeţul Arad), grupul „Teofana Basarab“ din Vidin şi ansamblul „Dor Basarabean“ din Erdek-Burnu (Utkonosovka, Sudul Basarabiei), ajuns pentru prima dată în Timoc.

Evenimentul va reuni astfel, în acelaşi program, artişti populari din comunităţile istorice din vecinătatea României, care fac eforturi deosebite să-şi păstreze identitatea naţională. Manifestarea va avea loc pe pajiştea din faţa Bisericii Sf. Arhangheli şi Preacuvioasa Maica Parascheva din Mălainița, simbolul românismului din Timoc şi va fi precedată de slujba religioasă oficiată de protopop iconom stavrofor Boian Alexandrovici, vicarul Timocului, alături de preoţi ai protopopiatului Daciei Ripensis.

Conform asociaţiilor româneşti din Serbia, comunitatea românească este concentrată în special în arealul delimitat de râul Morava (la apus), Dunăre (partea de nord) şi Timoc (partea de sud-est) şi, după surse comunitare, numărul românilor/vlahilor din această zonă este de peste 300.000. Aceştia trăiesc în 154 de localităţi (sate şi commune) compacte din punct de vedere etnic şi în 48 de localităţi cu populaţie mixtă româno-sârbă.

Situaţia în cadrul comunităţii româneşti din Serbia de Nord-Est (Timoc) este una dificilă, românii din zonă nefiind recunoscuţi ca minoritate naţională şi, implicit, nebeneficiind de drepturile şi libertăţile aferente. Românii/vlahii din Timoc sunt consideraţi „un grup etnic de origine necunoscută“, încercându-se acreditarea ideii că ar fi de origine slavă.