Acasă Europa Românii din Ucraina au discutat despre Legea Educaţiei cu experţii Comisiei de...

Românii din Ucraina au discutat despre Legea Educaţiei cu experţii Comisiei de la Veneţia

Foto: BucPress

Miercuri, 01 noiembrie 2017, membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei s-au întâlnit, la Kiev, cu reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din Ucraina, pentru a clarifica situaţia creată de noua Lege a Educaţiei, adoptată la 5 septembrie curent de Rada Supremă a Ucrainei, precizează BucPress.

Controversata lege a creat nemulţumire în rândul minorităţilor naţionale din Ucraina, care consideră că, odată cu adoptarea ei, li se restrâng drepturile de a învăţa în limba maternă şi de a-şi păstra cultura şi identitatea naţională.

Din partea comunităţii româneşti la această întâlnire au participat dr. Ion Popescu, preşedintele Comunităţii Româneşti din Ucraina, membru onorific al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, acad. Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai minorităţilor ungară, greacă, poloneză…

Mai multe detalii despre dialogul minorităţilor naţionale din Ucraina cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia ne-a oferit Aurica Bojescu, membră a delegaţiei comunităţii româneşti.  Ea a relatat pentru Radio Cernăuţi că experţii europeni au avut marţi o întâlnire cu Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Andrii Parubii, care i-a rugat să dea undă verde art. 7 al Legii Educaţiei, deoarece va fi destul de greu de a modifica acest articol în Parlamentul de la Kiev.

“S-a vorbit despre Legea Educaţiei, s-a  vorbit despre corespunderea acestui articol privind obligaţiunile internaţionale ale Ucrainei, în domeniul drepturile minorităţilor internaţionale şi corespunderea la Constituţia Ucrainei. Desigur că, în afară de noi, românii prezenţi la această întrunire, au participat şi alţi reprezentanţi ai minorităţilor de pe teritoriul Ucrainei. Am adus argumentele de bază, începând cu cele la nivel legislativ, dreptul la limba maternă, dar şi dreptul de a păstra învăţâmântul în limba maternă şi de a învăţa foarte bine limba aceasta. Am vorbit şi despre planurile de învăţământ pe care le avem în şcolile noastre şi care sunt aprobate de către Minister. S-a luat în consideraţie de către reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, tot ceea ce noi am spus, cu documente şi tot. Râmâne ca aceste recomandări ale Comisiei să fie luate în consideraţie de către Parlament. Sperăm la o înţelegere şi la o respectare a acestor recomandări aici în Ucraina, a declarat Aurica Bojescu, membră a delegaţiei comunităţii româneşti, pentru sursa citată.