Românii din Ucraina vor organiza un Festival al Mărţişorului din 2017

Românii din Ucraina vor organiza un Festival al Mărţişorului din 2017

În prima zi de primăvară la Consulatul General al României la Cernăuţi a fost organizată o expoziţie cu genericul „Povestea Mărţişorului”.

În cadrul acestei expoziţii au fost prezentate zeci de mărţişoare executate de copii şi meşteri populari din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi. O parte din creaţiile copiilor suceveni au fost aduse la Cernăuţi graţie Consulatului General al României la Cernăuţi, Consiliului Judeţean Suceava şi Muzeului Bucovinei din Suceava, care, de altfel, şi sunt organizatorii acestei expoziţii.

Manifestarea a fost deschisă oficial de Eleonora  Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, care i-a felicitat pe românii din nordul Bucovinei, pe intelectualitatea românească din regiunea Cernăuţi, dar şi pe oaspeţii dragi sosiţi din judeţul Suceava, cu prilejul zilei Mărţişorului, dorindu-le tuturor o primăvară frumoasă în suflet şi-n priviri şi ca aceste tradiţii minunate să fie păstrate şi promovate în rândul comunităţii şi a tinerei generaţii.

În cadrul expoziţiei la care au fost prezenţi lideri ai asociaţiilor culturale româneşti, academicieni, profesori universitari, jurnalişti, primari, tineri, dar şi corpul diplomatic acreditat la Cernăuţi – Consulul General Eleonora Moldovan, împreună cu colegele sale, Indreiu, Zaharenco şi Neagoe, precum şi consulul Aurelian Rugină, s-a discutat despre mărţişor, despre tradiţiile mărţişorului şi poveştile care leagă tradiţia primăverii de sufletul poporului român.

Reprezentanţii Muzeului Bucovinei din Suceava, au vorbit despre creaţiile copiilor, lucrările expuse, dar şi despre semnificaţia mărţişorului şi tradiţiile legate de el.

Valentina Vovc din Cernăuţi, la  rândul ei, a prezentat o parte din creaţiile proprii, zeci de mărţişoare, confecţionante manual de întreaga familie. Aceasta  consideră că aceste minunate tradiţii trebuie păstrate întrucât ele fac parte din viaţa şi sufletul poporului roman, anunţă Bucpress

De asemenea, Aurelian Rugină le-a oferit doamnelor prezente la această „Poveste de suflet a mărţişorului” câte un simbol al zilei şi al primăverii, câte-un frumos mărţişor, iar doamna Eleonora Moldovan, Consul General, a ţinut să-i felicite pe bărbaţi cu prilejul primăverii şi sărbătorii mărţişorului oferindu-le şi lor câte-un mândru mărţişor.

La finaul evenimentului Consulul General a venit cu ideea ca începând cu anul 2017 să se organizeze la Cernăuţi, de 1 martie, un Festival al Mărţişorului, iar tinerii junimişti şi-au propus ca în colaborare cu prietenii şi fraţii suceveni să inaugureze o tradiţie ca în prima zi de primăvară să le ofere cernăuţenilor şi oaspeţilor oraşului, în special pietonilor de pe strada Domnească, câte un mărţişor.