Românii din Valea Timocului candidează la alegerile petru CNMRS. Puterea Românilor –...

Românii din Valea Timocului candidează la alegerile petru CNMRS. Puterea Românilor – Lista lui Tihan Matasaevici

O a doua listă a reprezentanților comunității românești din Serbia – Puterea Românilor – a fost depusă săptămâna trecută, la Belgrad, pentru alegerile în cadrul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia (CNMRS), anunță Tihan Matasarevici, preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor din Kladovo. Matasarevici nu participă prima oară la aceste alegeri. În 2014,  la alegerile precedente, românii din Serbia de Răsărit (Valea Timocului), au avut o reușită istorică prin accederea, în premieră, în CNMRS, participând împreună cu reprezentanții comunități românești Voievodina, pe lista Iniţiativei Românilor din Serbia. Românii din Serbia de Răsărit speră că și de data aceasta vor prinde un loc pe listele Consiliului şi îi vor reprezenta astfel pe românii din Timoc.

Pentru românii din Timoc, reprezentarea în Consiliul Naţional al Minorităţilor este foarte importantă, pentru că înseamnă, sau așa ar trebui, mult mai multe drepturi, dar şi un alt statut în relaţia cu statul sârb.

În Timocul Sârbesc se estimează că trăiesc peste 300.000 de români. Ei sunt reprezentaţi de foarte multe organizaţii şi asociaţii, insuficient de vizibile ceea ce, din păcate, a dus la fragmentarea acțiunilor lor și a voturilor la alegerile precedente.

Consiliul Naţional al Minorităţilor din Serbia este un organism care apără interesele tuturor minorităţilor din ţara vecină. Până acum, Serbia nu a recunoscut existenţa unei minorităţi româneşti în Valea Timocului.