Românii din Vidin sărbătoresc Ziua Naţională a României și Centenarul Marii Uniri

Românii din Vidin sărbătoresc Ziua Naţională a României și Centenarul Marii Uniri

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni organizează în 30 noiembrie 2018 proiectul „Ziua Naţională a României la Vidin”.

Evenimentul de la Vidin va fi organizat în parteneriat cu „AVE” – Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria și constă într-o depunere de coroane la Cimitirul eroilor români căzuți la Smârdan și o conferință dedicată Centenarului Marii Uniri, la care vor participa membri ai asociației, precum și copii de la clasele-pilot de limbă, cultură și spiritualitate românescă, invitați din țară, jurnaliști, istorici.

În marja conferinței vor fi oferite plachete personalizate reprezentanților de marcă ai comunității istorice românești din Bulgaria, pentru eforturile lor de păstrare, afirmare și promovare a identității naționale. Programul manifestației se va încheia cu un recital de poezie susținut de elevii care urmează cursurile de limbă, cultura și spiritualitate românească.

Acțiunea își propune continuarea și dezvoltarea unor inițiative similare, desfășurate în anii trecuți, de creștere a coeziunii comunității românești din Bulgaria și de consolidare a relației acesteia cu Țara mamă, România.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie subordonată Ministerului Românilor de Pretutindeni, desfăşoară proiecte dedicate Zilei Naționale a României și Centenarului Marii Uniri în toate comunităţile istorice românești: „Ziua Naţională a României în Voievodina”-28.11.2018, „Ziua Națională a României sărbătorită pe Valea Timocului – Serbia”- 01 şi 02.12.2018, „Ziua Națională a României în Sudul Basarabiei: Uniți în cuget și simțiri”- 01.12.2018, „Ziua Națională a României în Republica Moldova”- 03-05.12.2018.