Europenii, implicit şi românii, se vor putea trata în orice spital din ţările UE, iar autorităţile vor fi obligate să le ramburseze acestora costurile la nivelul din ţara de origine. Însă, cum România are cele mai mici costuri din UE la servicii medicale, se creează o inegalitate evidentă între români şi alţi europeni. Astfel, decontarea se va face la preţul autohton, care este cel mai mic din UE, precizează Gazeta Românească.
Românii se pot trata în spitalele din străinătate, iar tratamentele vor putea fi decontate de la stat, conform unei Directive Europene. Nu integral, însă, afirmă preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi. „Serviciile vor fi decontate la preţurile din ţară. În plus, rambursarea se va face numai dacă serviciul medical este inclus în pachetul de servicii de bază din România”, a precizat şeful CNAS. Pentru a le fi decontate serviciile medicale suportate într-un spital dintr-o ţară membră UE, românii trebuie să achite costurile tratamentului şi să ceară factură, iar mai apoi, prin CNAS, îşi vor putea recupera o parte din bani.„.
Şeful CNAS consideră că aplicarea acestei directive reprezintă un mare avantaj pentru românii care vor să se trateze în străinătate. „Marele avantaj este că nu va mai fi nevoie de autorizare prealabilă decât pentru tratamentele scumpe sau care implică o spitalizare pe timp mai îndelungat. Prin urmare, toate tratamentele medicale care se vor face în străinătate se vor putea face fără a fi nevoie de aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sau a Ministerului Sănătăţii„, a spus Buşoi.
Odată cu intrarea în vigoare a acestei directive românii pot beneficia de tratament în străinătate în orice spital vor, indiferent dacă e de stat sau privat. „Se va aplica aceaşi regulă ca şi la noi în ţară în privinţa spitalelor private. Adică, vor fi decontate, tot la preţul de România, doar dacă serviciile medicale sunt decontate parţial sau total de către statul respectiv”, a punctat preşedintele CNAS.
Cei care îşi permit preferă Ungaria, Austria, Turcia, Germania, pentru intervenţii de oftalmologie, pediatrie, urologie, cardiologie sau ortopedie. Rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asiguratul din sistemul de asigurâri sociale de sănătate din România se efectuează de către casa de asigurări de sănătate unde este luată în evidenţă persoana asigurată.