Acasă România Românii se tem de criză economică, corupție, pandemie și incompetența clasei politice

Românii se tem de criză economică, corupție, pandemie și incompetența clasei politice

A apărut Barometrul Securității Naționale, ediția octombrie 2021, realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”  și Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică, în cooperare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și analizează percepțiile românilor în ceea ce privește pandemia și problemele de securitate națională și globală.
Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorilor şi nu reflectă neapărat opiniile Departamentului de Stat al S.U.A.

Datele au fost culese în perioada 1-10 octombrie 2021, pe eșantion de 1.002 persoane, reprezentativ la nivel național, cu o marjă de eroare de plus/minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Cele mai mari amenințări la adresa UE sunt criza economică, pandemia, migrația din afara UE, neînțelegerile dintre unele țări membre.

Pandemia a accentuat decalajul dintre instituțiile care în mod obișnuit se bucură de foarte mare încredere din partea publicului (Armată, Biserică) și instituțiile politice.

Referitor la temele prin prisma cărora românii ar susține un partid anti-sistem (chiar cu potențial radical), cele mai acceptabile pentru publicul nostru sunt unirea cu Basarabia (68,7%), ideea de partid declarat creștin și susținător al Bisericii (61,6%), opoziția față de vaccinarea obligatorie (54,1%), ideea că românii sunt discriminați în Europa (54,1%). O temă extrem de nepopulară ar fi ieșirea României din UE – 14,3% ar susține un partid care ar cere așa ceva.

Românii nu sunt neapărat împotriva vaccinării, ci mai degrabă împotrivă sau ezitanți cu vaccinarea anti-Covid.

 

Articolul precedentAccelerează campania de vaccinare în mediul rural
Articolul următorProcedură rapidă pentru pastila anti-Covid 19