”Românii şi Marele Război” la Milano

”Românii şi Marele Război” la Milano

Patruzeci de panouri foto-documentare menite să prezinte publicului implicarea românilor şi a României în Primul Război Mondial, pe baza documentelor de arhivă, a fotografiilor, ilustraţiilor contemporane şi a documentelor de presă au conturat, la Milano, vernisajul ”Românii şi Marele Război”.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Prefecturii și Primăriei provinciei Milano, Comandamentului Militar Lombardia, membri ai Corpului Consular din Milano, profesori universitari şi români de prestigiu stabiliţi în Peninsulă. ”Istoria ne învaţă să nu repetăm de două ori aceeaşi greşeală şi din acest motiv anul acesta se organizează o serie de evenimente dedicate Centenarului. Europa nu o putem trăi singuri. Suntem 28 de țări apropiate, care avem aceeaşi stradă, şi este important să comunicăm între noi, să găsim soluţii, să ne cunoaştem mai bine, să înţelegem sensibilităţile noastre, să avem curajul precum Schumann, Adenauer, De Gasperi, Mitterand şi Kohl de a păşi împreună. Împotriva ignoranţei care creează prejudecăţi şi uneori comportamente barbarice propunem alternativa culturală, cunoaşterea istorică”, a subliniat consulul general al României la Milano, George Bologan

În cei cinci ani de război România a pierdut 365.000 de persoane, respectiv 36% din totalul militarilor chemaţi la luptă. Cea mai mare realizare a fost Unirea teritoriilor Basarabia, Bucovina şi Transilvania cu Regatul României. După inaugurarea expoziţiei a avut loc un recital muzical susţinut de tinerii pianişti Andreas Iliuta şi Fabiani Gabriel Andrei Prcsina. Fotografiile au fost alese de experţi din cadrul Muzeului Naţional de Istorie, Arhivelor Naţionale ale României şi Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar expoziţia este deschisă publicului până la 25 iulie a.c., la Palatul Cusani din Milano.