“Românii şi Marele Război” vernisată la Muzeul Militar din Leopoldsburg (Belgia)

“Românii şi Marele Război” vernisată la Muzeul Militar din Leopoldsburg (Belgia)

Expoziţia itinerantă “Românii şi Marele Război” va fi prezentată, în perioada 11 – 15 septembrie, la Muzeul Militar Kamp Van Beverlo din Leopoldsburg. Vernisajul va avea loc în prezenţa lui Ştefan Tinca, ambasadorul României în Regatul Belgiei.

30 de panouri foto-documentare prezintă în ordine cronologică diferite aspecte ale implicării Regatului României în Marele Război pornind de la contextul socio-politic, perioada neutralităţii şi confruntările dintre susţinătorii celor două tabere aflate în conflict, campaniile din 1916 şi 1917 până la ocupaţia Puterilor Centrale. Un punct important al expoziţiei este dedicat teritoriilor româneşti din afara Regatului (Transvilvania, Basarabia şi Bucovina).

Expoziţia se încadrează în seria de manifestări consacrate comemorării centenarului Primului Război Mondial în spaţiul BeNeLux, în perioada 2014-2018.

Conceptul expoziţiei este realizat de Arhivele Naţionale ale României, de Muzeul de Istorie Naţională şi de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Itinerarea expoziţiei se face în parteneriat cu autorităţile locale din Leopoldsburg şi cu Muzeul militar Kamp Van Beverlo.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român Bruxelles şi Ambasada României în Regatul Belgiei.