„Românişti italieni – italienişti români”

„Românişti italieni – italienişti români”

Cu ocazia Zilei europene a limbilor străine Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, în colaborare cu Departamentul de Studii Lingvistice şi Culturale Comparate de la Universitatea Ca’ Foscari organizează conferinţa „Românişti italieni – italienişti români”.

Evenimentul se va desfăşura pe 24 septembrie, în Sala Archivio din Palatul Foscari , din Veneţia. Cu această ocazie, profesorii Doina Derer de la Universitatea din Bucureşti şi Lorenzo Renzi de la Universitatea din Padova vor evoca personalităţi de marcă din domeniul studiilor de limbă, cultură şi literatură italiană şi română din România şi din Italia. Prof. Doina Derer va vorbi despre şcoala de italienistica din România, iar prof. Lorenzo Renzi, despre cea de românistică din Italia.

Cei doi invitaţi sunt două personalităţi de prim rang ale lumii universitare italo-române. Doina Derer, profesor emerit al Universităţii din Bucureşti este una dintre cele mai prestigioase italieniste din România.

Pe parcursul prodigioasei sale cariere universitare şi ştiinţifice, ce se întinde pe mai multe decenii, a semnat: numeroase studii de limba şi literatura română şi italiană axate pe relaţiile literare şi culturale dintre Italia şi România, numeroase manuale şi instrumente didactice destinate studierii limbii italiene de către studenţii români şi viceversa, traduceri ale unor opere literare de referinţă din limba italiană în limba română, dicţionare, articole, eseuri de profil etc. A fost pentru mulţi ani coordonatoarea Catedrei de Limba şi Literatura italiană din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. A format actuala Catedră în componenţa sa integrală.

Lorenzo Renzi, profesor al Universităţii din Padova, şi-a dedicat îndelungata carieră universitară şi ştiinţifică lingvisticii romanice. A fost director al Institutului de Filologie Neolatină, apoi al Departamentului de Romanistică din cadrul Universităţii din Padova. A fost preşedintele Societăţii Italiene de Lingvistică (SLI) şi membru al biroului Societăţii Franceze de Lingvistică. În afara Italiei a ţinut cursuri la Universităţile din Viena, Innsbruck, Clermont-Ferrand, Bucureşti şi Cluj-Napoca.