Acasă Asia Românul ajuns şef al vânătorilor de piraţi din Oceanul Indian

Românul ajuns şef al vânătorilor de piraţi din Oceanul Indian

Foto: adevarul.ro

Un român în vârstă de 41 de ani din Târgovişte conduce o echipă de intervenţie antrenată să lupte împotriva piraţilor care atacă nave comerciale în apele internaţionale, scrie  adevărul.ro.

Românul Cristian Florin Bobeică lucrează într-o agenţie de securitate maritimă începând din martie 2014, iar din 2015 este Team Leader.

Alături de cei trei luptătorii din subordine, urcă pe vasele de mare tonaj cu misiunea de a le apăra de tentativele de capturare folosind forţa armelor de foc. Majoritatea contractelor se desfăşoară în Orientul Mijlociu, zona cea mai fierbinte a pirateriei maritime moderne (n.r. – numită „high risk area“ în limbajul de specialitate), unde acţionează cu predilecţie grupuri de atacatori somalezi. „Această High Risc Area (HRA) unde lucrăm noi este o zonă în Marea Roşie – Golful Aden – Marea Arabiei – Oceanul Indian, unde încă mai există piraţi care atacă navele comerciale pentru a fura bunuri. Există cazuri în care se răpeşte nava cu tot cu echipaj. Atacatorii conduc navele în Somalia şi, de acolo, cer recompensă. Orice companie care transportă marfă maritim poate să angajeze echipe de securitate. Piraţii n-au încetat niciodată să existe şi vor exista atât timp cât lumea este extrem de săracă“, explică situaţia românul Cristian Bobeică, într-un interviu acordat sursei citate.

Cristian a dezvăluit că în cei trei ani de când lucrează ca om de securitate pe nave maritime a avut parte şi de momente dificile: „Nu de puţine ori am fost atacaţi. S-a tras asupra noastră, dar am ripostat pe măsură. Pe 5 octombrie 2014, am fost atacaţi de piraţi lângă Insula Mashallah, aproape de Golful Oman, de două bărci. S-a tras asupra noastră. S-a întâmplat chiar pe cartul meu. Am deschis lada, am luat arma şi am chemat toată echipa. Până să vină, am deschis focul fără somaţii şi fără să aştept dispoziţiile team-leaderului meu. Era prima experienţă de genul ăsta. După vreo 15-20 de minute, când s-a terminat, am început să tremur de spaimă şi am zis că nu mă mai întorc acolo niciodată. Mi-am dat seama că, dacă nu mă întorc, cineva tot va face job-ul ăsta în locul meu“, mai spune Bobeică.

Cristian Bobeică a terminat liceul Agroinsdustrial Nucet, la clasa Fotbal. A jucat o vreme la echipa FC Târgovişte, însă nu a reuşit în sport. În 1997 a plecat în armată, la Constanţa. După armată a lucrat la o firmă de pază timp de 6 luni, iar între 19999 şi 2001 a lucrat în Jandarmeria Română, în Brigada Mobilă. Apoi, a fost selectat în cadrul unei trupe de intervenţie de tip DIAS la Penitenciarul Poarta Albă. “Mă gândeam că de acolo voi ieşi la pensie. În 2010, când Guvernul Boc a scăzut salariile, pentru că nu îmi mai ajungeau banii, am plecat pe mare, cadet. Aveam de gând să devin ofiţer de punte maritim. La un moment dat, am aflat de o companie israeliană care angaja oameni cu experienţă militară pentru a lucra ca şi contractori privaţi, pe nave comerciale în High Risc Area. Am aplicat imediat şi am fost acceptat”, îşi descrie târgovişteanul CV-ul.   Subofiţerul în rezervă crede că jobul său actual este plin de adrenalină, dar şi frumos, prin prisma faptului că el se plimbă în locuri în care alţi oameni plătesc să ajungă în călătoriile lor. „Vedem Sri Lanka, Madagascar, Dubaiul şi mai suntem şi plătiţi. Mai vorbim şi de tratamentul pe care îl primim aici, faţă de locul de muncă de la penitenciar, de exemplu. Când urcăm la bordul unei nave şi ne întâlnim cu comandanţi europeni, suntem respectaţi, pentru că îşi pun viaţa în mâinile noastre. Noi preluăm oarecum din funcţiile lor. Nu mai vorbesc de ţările în care debarcăm, care ne ajută cu armamentul şi cu cazarea. În Malaesia am fost escortat cu maşina de poliţie, precum un şef de stat”, povesteşte acesta.

„În trei ani am văzut ce înseamnă acest job şi am tras cu 12 tipuri de armă. Dar vreau să fiu acasă, lângă familie, să văd cum cresc copii. Eu am pierdut zile onomastice, am pierdut sărbători“, spune Bobeică, care este căsătorit şi are doi copii. Anul trecut a încercat să se întoarcă în sistemul militar din România, dar a picat testarea psihologică. “Sunt foarte supărat pe sistem, pentru că atâta timp cât eu fac jobul ăsta şi nu am nicio problemă, înseamnă că cei din comisie au o problemă. Sunt atâtea cazuri de oameni din sistem care s-au împuşcat sau s-au spânzurat. De ei cine răspunde?”, se întreabă târgovişteanul.

Cristian Bobeică a câştigat Campionatul Internaţional de Supravieţuire, desfăşurat în perioada 14 -16 iulie 2017 în judeţul Giurgiu. Când nu e pe mare, predă cursuri de supravieţuire şi autoapărare. Este instructor în stiluri militare de luptă recunoscut de şcoala americană de Kempo Karate Family. Are centura neagră un dan urmând ca în decembrie să dea examen pentru categoria superioară.