Acasă Cultura / Culte Romfilatelia: Bujorul, Floarea Națională a României

Romfilatelia: Bujorul, Floarea Națională a României

Romfilatelia  a introdus în circulație vineri, 19 mai a.c., emisiunea de mărci poștale „Bujorul, floarea națională a României”, o temă de interes pentru colecționari dar și din dorința de a promova simbolul floral al țării în categoria elementelor de identitate națională.

Bujorul constituie emblema florală a României care, în urma inițiativei Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, la data de 26 octombrie 2022 a devenit Legea nr. 285/2022, prin care floarea de bujor a fost declarată oficial floarea națională a României. 

Bujor (Paeonia officinalis L. subsp. Officinalis) ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 Lei. Este o specie originară din centrul, sudul și vestul Europei.

Bujor (Paeonia triternata Pall.) redat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,30 Lei. Frunze de 2-3 ori penat-sectate, cu segmente mai late, segmentele subrotunde, cu marginea ondulată, flori roz cu stamine galbene.

Bujorul de pădure (Paeonia peregrina Mill.) reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 Lei. Este o plantă ocrotită de lege: nu trebuie distrusă sau colecționată.

Bujorul comun sau erbaceu (Paeonia lactiflora Pall., sinonim P. albiflora Pall.) redat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 Lei, este originar din China și are sute de cultivaruri.

Bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia L.) ilustrat pe colița nedantelată a emisiunii având timbrul cu valoarea nominală de 34 Lei. Specia este cunoscută și sub denumirea bujor cu „frunze de ferigă”. Planta a fost descrisă prima dată de botanistul suedez Carl Linné.