Ropote de aplauze pentru ”Țarivna”

Ropote de aplauze pentru ”Țarivna”

În 21 mai 2014, la Cernăuți (Ucraina) s-a jucat piesa ”Prințesa” (Țarivna) după nuvela cu același  nume de Olga Kobîleanska. A fost o sărbătoare de suflet pentru românii nord-bucovineni și o reușită pentru cei care ne-au adus sărbătoarea acasă. Publicul a fost deosebit de receptiv, în primul rând datorită faptului că așa suntem noi, dar și că evenimentele din piesă se desfășoară inițial într-o localitate nord-bucovineană de pe Ceremuș, iar mai apoi chiar în capitala istorică a Bucovinei – Cernăuți. Factorul principal rămâne ținuta înaltă și măiestria actorilor plus viziunea și munca regizorului Adi Carauleanu.

ÎTarivna_2n 27 septembrie anul trecut premiera acestei piese s-a jucat pe scena Teatrului din Botoșani și aflându-mă în sală am observat că publicul a primit această operă clasică ucraineană cu deosebit interes. Dar la Cernăuți, când actorii români au cântat în limba ucraineană ”Oi, zelene jîto, zelene…”, sala a răbufnit în aplauze, acesta fiind încă un argument că piesa s-a aflat la ea acasă. Spun aceasta în speranța că odată vom viziona și vre-o piesă a actorilor cernăuțeni în care aceștia vor cânta românește.

Acest eveniment cultural a avut loc datorită Consulatului General al României la Cernăuți (consul general doamna Eleonora Moldovan), Societății pentru Cultură Românească ”Mihai Eminescu” din regiune (președinte domnul Vasile Bâcu), presei de limbă română din nordul Bucovinei – „Gazeta de Herța”, „Monitorul de Hliboca”, „Meleag natal”, „Zorile Bucovinei”, „Libertatea cuvântului”.

În 29 martie la Botoșani am vizionat premiera piesei ”Banii din cer”, o comedie de zile mari, pe care sperăm ca în toamna acestui an să o avem și la Cernăuți. (Nicolae Șapcă, Cernăuți, Ucraina, foto Nicolae Hăuca – EUROMEDIA)

Tarivna_4