Rumen Radev a fost învestit oficial președinte al Bulgariei

Rumen Radev a fost învestit oficial președinte al Bulgariei

Generalul bulgar Rumen Radev, câștigătorul alegerilor prezidențiale desfășurate pe 13 noiembrie 2016, a fost duminică, 22 ianuarie 2017, învestit oficial ca președinte al Bulgariei în urma unei ceremonii militare care s-a desfășurat în centrul capitalei Sofia, după ce săptămâna trecută el a depus jurământul în cadrul unei prime ceremonii la Parlament, consemnează agenția EFE, citată de Agerpres.Fost comandant al Forțelor Aeriene bulgare, Rumen Radev și-a întrerupt cariera militară pentru a candida la președinție, susținut de Partidul Socialist. El a învins-o în alegeri pe candidata conservatorilor, Țețka Țaceva, sprijinită de premierul Boiko Borisov, acesta din urmă dându-și demisia după alegeri.

Conform ceremonialului din Bulgaria, președintele a fost învestit cu onoruri militare. Mandatul lui Radev va avea cinci ani, dar el se anunță agitat încă din primele zile, întrucât prima măsură pe care va trebui să o ia este dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor legislative anticipate – probabil pentru luna martie -, în încercarea de a soluționa criza provocată de demisia guvernului Borisov, rămas deocamdată interimar.

Radev a enunțat principalele probleme ale Bulgariei: erodarea democrației, corupția și percepția că justiția este absentă, precum și inegalitățile în creștere dintre bogați și săraci.