S-a încheiat „Diaspora Estival”: Am reuşit să îi reunim pe reprezentanţii celor...

S-a încheiat „Diaspora Estival”: Am reuşit să îi reunim pe reprezentanţii celor care locuiesc limba română!

„Ne despărţim cu sentimentul împlinirii, dar şi cu certitudinea că în aceste zile de dezbatere aprinsă şi de schimb de idei a prins contur o mare familie, o familie care nu cunoaşte frontiere şi nu cunoaşte distanţe”, a subliniat Bogdan Stanoevici, Ministru delegat pentru românii de pretutindeni, la încheierea celei de-a doua ediţie a programului „Diaspora Estival”.

Programul, organizat de MAE – DPRRP pentru românii de peste hotare, s-a desfășurat în perioada 18-24 august, la Eforie Nord, Constanța.Evenimentele din ultimele trei zile ale „Diaspora Estival” au cuprins întâlniri, dezbateri şi ateliere pe teme diverse, de interes pentru mediul asociativ din comunităţile româneşti din întreaga lume.

Au fost prezentate proiecte ale Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, cum ar fi „Manualele IEH” şi „ Basm românesc.”

De asemenea, participanţii din diferite comunităţi româneşti au dezbătut tema integrării socio-politice prin intermediul mass–media. A fost discutat atât rolul mass-media româneşti din diaspora, cât şi nevoia de valorificare a elitelor profesionale şi personalităţilor române din statele de reşedinţă. Totodată, a fost prezentat Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe cu misiunea, obiectivele şi priorităţile sale.

Au continuat şedinţele atelierului de formare în domeniul managementului de proiecte şi accesării de fonduri europene şi transfrontaliere. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a prezentat o serie de proiecte pe care ministerul pe care îl conduce le are în vedere pentru românii de peste hotare şi a răspuns la întrebările adresate de către participanţi.

În încheierea lucrărilor „Diaspora Estival” 2014, participanţii şi organizatorii s-au reîntâlnit pentru o şedinţă dedicată concluziilor celei de-a II-a ediţii a acestui program susţinut de către MAE – DPRRP.

În cuvântul de închidere, Bogdan Stanoevici, Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a mulţumit românilor veniţi din întreaga lume pentru a pune bazele unei adevărate familii reunite sub semnul limbii şi spiritualităţii româneşti.

Ministrul delegat Bogdan Stanoevici şi-a exprimat speranţa că proiectele rezultate în urma acestei ediţii a programului Diaspora Estival vor avea un impact semnificativ în rândul comunităţilor româneşti de peste hotare: “În calitate de Ministru delegat pentru românii de pretutindeni, alături de colegii mei din Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, sunt mândru că am fost gazdele unui eveniment de o asemenea relevanţă şi amploare, ca am reuşit să îi reunim pe reprezentanţii celor care – aşa cum bine spunea cineva – locuiesc limba română.” a spus Stanoevici..