„SacriFACE”: Expoziție românească vernisată la Veneția

„SacriFACE”: Expoziție românească vernisată la Veneția

Maestrului Mihai Ţopescu, expune astăzi la Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia expoziţia „SacriFACE”.

Expoziția va fi vernisată până în 25 mai și este o continuare a proiectului Sacrificiul, prezent la Palazzo Bembo în cadrul expoziţiei Personal Structures. Expoziția cuprinde cinci sculpturi din ciclul Sacrificiul și trei proiecţii video. Întâlnirea dintre obiect și film generează un puternic efect emoțional, producând o relație complementară cu încărcături simbolice.

Proiectul intitulat Sacrificiul a debutat în anul 2013 la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia, unde, inspirat de încărcătura istorică a locului, a realizat o abordare generală a temei, care, deși veche, rămâne în continuare foarte ofertantă. Proiectul de la Mogoşoaia a fost continuat, prin expoziţia realizată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia, actuala expoziţie prezentată la Veneţia fiind o continuare firească a temei tratate, sculpturile și lucrările expuse, însoţite de proiecţii video reprezentând tema „sacrificiului”, raportându-se în mod coerent la sintagma generoasă a Bienalei.

Mihai Țopescu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, este absolvent al Facultății de Arte Ion Andreescu din Cluj, promoția 1981 și a fost elevul maestrului Mircea Spătaru. În prezent trăiește și lucrează în Târgu-Jiu. Este unul dintre artiștii români cei mai dinamici, cu participări expoziționale în țară și în străinătate, simpozioane, concursuri, expoziții de grup sau personale. Este un remarcabil artist al sticlei, din generația ’80, care a contribuit din plin la impunerea acestui material între cele major expresive ale sculpturii, dincolo de rolul său în domeniul de definiție al artelor decorative. Lucrările lui Mihai Țopescu le găsim în muzee de artă din: Dusseldorf, Coburg, Germania; Albenga, Italia; Ebeltoft, Danemarca; colecția Parlamentului European, Bruxelles; Craiova, România; Praga, Cehia dar și în colecții private.

Expoziţia va putea fi vizitată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia din Cannaregio 2211, până pe data de 25 mai, de marţi până duminică, în intervalul orar 10‒12 şi 16‒20.