Acasă Cultura / Culte Salonul de carte românească din regiunea Cernăuți, la a doua ediţie

Salonul de carte românească din regiunea Cernăuți, la a doua ediţie

Cea de-a doua ediţie a Salonului de carte românească, iniţiat anul trecut de  Biblioteca  regională “M. Ivasiuk” din Cernăuţi şi coordonat de către Natalia Fileac, directorul bibliotecii, precum şi de directorul adjunct Maria Dovgani, a avut loc in incinta Bibliotecii Raionale “Gh. Asachi” din Herţa, informează BucPress.eu.

La evenimentul cultural organizat anul acesta la Herţa, în prezenţa scriitorilor români de pe o parte şi alta a frontierei ucraineano-române, au fost  ţinute o serie de discursuri despre importanţa cărţii în societate. Potrivit Natalia Fileac, directorul Bibliotecii regionale “M. Ivasiuk” din Cernăuţi, “întotdeauna venirea noastră la Herţa ne aduce bucurie în suflet şi mândrie că venim la baştina  deschizătorului de drumuri, Gheorghe Asachi, cu care cultura românească se mândreşte. Ne bucurăm mult de prezenţa scriitorilor români Ilie Tudor Zegrea, Mircea Lutic, Vasile Tărâţeanu şi Vasile Bâcu, Eleonora Schipor şi numai, cu care conlucrăm şi desfăşurăm împreună diferite acţiuni literare. Un cuvânt de salut şi respect adresez partenerului nostru din Suceava, România, şi anume d-lui Gabriel Cărăbuş, managerul Bibliotecii “I.G. Sbiera” din Suceava cu care colaborăm de mai mulţi ani, mulţumindu-i pentru sprijinul şi ajutorul acordat de fiecare dată în promovarea cărţii şi culturii româneşti aici la Cernăuţi şi a celei ucrainene în România ”, a spus Natalia Fileac.

La rândul său, Gabriel Cărăbuş, managerul Bibliotecii “I.G. Sbiera”  din Suceava a spus că “colaborarea avută cu Biblioteca raională “Gheorghe Asachi” din Herţa a început din 2011, iar cu Biblioteca regională conlucrăm din 2006. În această perioadă am încercat an de an să avem diferite activităţi, evenimente organizate în colaborare fie la Suceava, fie în regiunea Cernăuţi, fie în diverse localităţi din judeţul Suceava sau din regiunea Cernăuţi. În acest fel încercăm să întărim relaţiile de prietenie între două popoare, între scriitorii de o parte şi de alta a graniţei, şi chiar a bibliotecarilor din Suceava şi din regiunea Cernăuţi.  Salonul de carte românească ne îndeamnă încă o dată să promovăm cartea, autorii  şi scriitorii, este o punte culturală între cele două popoare, român şi ucrainean, a conchis Gabriel Cărăbuş, citat de BucPress Cernăuți.

Oaspeţii din România: Alexandru Ovidiu Vintilă, vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovinei, redactor-şef al “Bucovinei literare”, Doina Cernica, jurnalist, scriitoare şi Alis Niculică, şef birou informare bibliografică din cadrul Bibliotecii “I.G. Sbiera”, doctor în istorie,  au venit cu nişte prezentări de cărţi apărute în ultima perioadă, oferind bibliotecilor câte un set de cărţi.

Scriitorul Mircea Lutic a venit şi el cu o donaţie de carte, oferind oaspeţilor din România un set de 200 de cărţi. Un set de cărţi  pentru completarea fondului de carte al bibliotecii raionale “Gheorghe Asachi” din Herţa a fost adus şi de Biblioteca regională “M. Ivasiuk” din oraşul Cernăuţi. Întâlnirea de suflet s-a încheiat cu un cuvânt de mulţumire adresat de Elena Mihai, şefa bibliotecii raionale “Gh. Asachi” din Herţa, tuturor celor prezenţi, menţionând că datoria primordială a bibliotecarilor şi a noastră a tuturor este promovarea cărţii, literaturii şi valorilor culturale.