“Samaritenii din Markova”

“Samaritenii din Markova”

Din iniţiativa Consulului General al Poloniei la Viniţa, la Muzeul de Artă din Cernăuți a fost vernisată expoziția documentară “Samaritenii din Markova”, anunță pe pagina sa de Facebook Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi.

Potrivit sursei citate, în cadrul expoziţiei au fost expuse imagini din istoria unei familii din Polonia, Victoria și Iosif Ulm, care a salvat evreii din Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Statul Israel a recunoscut meritele Familiei, acordandu-i titlul de “Drept între Popoare”.

La rândul său Excelenţa Sa, Eleonora Moldovan a remarcat în cadrul aceluiaşi eveniment cultural: „A fost un prilej pentru mine de a rememora viața și activitatea Primarului de Cernăuți, Traian Popovici, care, asemeni Familiei Ulm, a salvat aproape 20.000 de evrei cernăuțeani de la deportare, în anii 1941-1942, fiind numit și Traian Popovici – Drept între Popoare”, a subliniat diplomatul român.

La expoziția documentară “Samaritenii din Markova” au participat diplomați polonezi, români, reprezentanti ai autoritățile ucrainene, membri ai organizațiilor polone, evreiești, românești din regiunea Cernăuți.