Sânzienele au fost sărbătorite de românii din Castellon de la Plana

Sânzienele au fost sărbătorite de românii din Castellon de la Plana

Seară magică a Sânzienelor a fost sărbatorită de comunitatea românească din Castellon de la Plana, într-un eveniment organizat de către Asociaţia Europa Cultural şi Institutul Hispano-Rumano.

Ca de fiecare dată când comunitatea românească sărbătoreşte un eveniment semnificativ, Centrul Cultural „La Bohemia” şi-a deschis larg porţile pentru a găzdui sărbătoarea Solstiţiului de vară care în tradiţia românească coincide cu venirea Sânzienelor.

Cu această ocazie, membrii Asociaţiei Europa Cultural şi ai Institutului Hispano-Rumano au reuşit să unească la a doua ediţie a Festivalului „Ziua Universala a IEI” românii şi spaniolii interesaţi în a cunoaşte şi a promova tradiţia ancestrală mioritică de bucurie, de trăire a clipei, cu mesaj creştin şi păgân deopotrivă în care Sânzienele aduc cu ele daruri de leac, folos şi dragoste. În timpul evenimentului s-au împletit coroniţe de flori, s-au brodat Ii şi s-a tors lâna, activităţi care au avut drept scop respectarea rădăcinilor şi autenticităţii tradiţiilor, pline de sens, magie şi bucurie.

De asemenea, publicul prezent a avut parte de surprize oferite de către interpretul Vasile Ciopec care a interpretat câteva piese folclorice şi a recitat poezii cu specific, iar Gheorge Caulea a realizat o minunată interpretare a două piese folclorice de mare impact emoţional.

La eveniment au mai luat parte autorităţi  româneşti, reprezentanţi ai Consulatului României în Castellon de la Plana, Consul Gheorghe Florea şi Consul Roxana Filip.