Acasă Cultura / Culte Satul românesc din America

Satul românesc din America

Câteva sute de mii de români stabiliţi în America au pus la punct un proiect numit „Casa Tradiţiilor Româneşti din America”, proiect care a fost lansat zilele trecute la Michigan. La reuşita acestuia sunt invitaţi să contribuie toţi românii stabiliţi în America, indiferent de zona de unde provin din România.

Proiectul prevede construirea unui sat românesc, aşa cum au lăsat ei acasă, dar pe tărâm american. Asociaţia „Zestrea Maramureşului” , o asociaţie a maramureşenilor stabiliţi în Statele Unite ale Americii şi „Casa Tradiţiilor Româneşti din America” au lansat proiectul „Satul Românesc Din America”.

Printre cei implicaţi în acest proiect este şi maramureşeanul Gheorghe Chindriş, originar din Ieud. A lucrat ani buni în minele din România, iar apoi a emigrat în America. Are cetăţenia americană din 2004 şi a lucrat la o companie de roboţi industriali. Acum se ocupă de ridicarea Mănăstirii româneşti şi Michigan.

 „Avem deja biserica de lemn maramureşeană donată de o firmă din Alba Iulia şi în curând vom turna fundaţia pentru ea. Mă voi ocupa în mod special de acest proiect”, spune maramureşeanul, citat de gandul.info

Este un proeict ambiţios izvorât din dorinţa românilor din America de a avea un loc al lor unde să se întâlnească şi unde pot transmite mai departe tradiţiile de acasă copiilor lor. Periodic se organizează întâlniri ale românilor dar, majoritatea sunt în jurul bisericilor româneşti de acolo.

Prezenţa românească pe continentul nord-american a început în jurul anului 1895, prin vălul de emigrări din Transilvania, Bucovina şi Banat, aflate atunci în componenţa Imperiului Austro-Ungar.

În 1913, 120.000 de români au emigrat în America, iar în 1920 cotă de emigraţie ajunsese la cca.168.000 de persoane. Principalul motiv al emigrării a fost situaţia economică precară din ţara de la acel moment.

În prezent, comunitatea română din SUA reprezintă, după standardele americane, un grup etnic de mărime mijlocie. La recensământul american din 2000/2001, 367.000 de americani şi-au declarat originea română.

Este de menţionat că numărul de români care trăiesc în SUA este, însă, mult mai mare (estimat la cca. 1 milion de persoane), ţinând cont de următoarele aspecte: declararea originii la recensământ nu este obligatorie, fluxul de imigrări din România continuă, iar mulţi dintre cei stabiliţi în SUA nu au dobândit încă cetăţenia americană.